ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ-ΑΜΥΝΑ

Η ΣΕΡΒΙΑ ΚΟΙΤΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τη Σερβία καθώς ο δρόμος προς την ΕΕ θα είναι μακρύς και δύσκολος. Οι Κοσοβάροι αντιδρούν. Ο Στ. Δήμας τονίζει τη σημασία της ένταξης της Σερβίας στους κόλπους της ΕΕ.

Θετική θα είναι σήμερα η εισήγηση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαικής Ενωσης σχετικά με την Σερβία και την απονομή καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Η σχετική απόφαση που θα ληφθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών θα επικυρωθεί στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Χθες κατά τη σχετική συζήτηση στις Βρυξέλλες, στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας τόνισε τη σημασία που έχει για την περιφέρεια των Δυτικών Βαλκανίων, η απόδοση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Σερβία και η ταχεία έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ χαιρέτισε την πρόσφατη συμφωνία στο πλαίσιο του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας, επισημαίνοντας την εποικοδομητική διάθεση που επέδειξαν οι δύο πλευρές.

Η σερβική κυβέρνηση ήρε τα περισσότερα από τα εμπόδια που μπλοκάριζαν τις συζητήσεις με την Ε.Ε., επιτυγχάνοντας δύο συμφωνίες με το Κόσοβο για την περιφερειακή συνεργασία και την επιτήρηση των συνόρων.

Ωστόσο, χθες στην Πρίστινα, πολλοί Κοσοβάροι διαδήλωσαν εναντίον της απόφασης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο υπονομεύεται η ανεξαρτησία του Κοσόβου. Η διαδήλωση οργανώθηκε από το κόμμα "Αυτοδιάθεση", το τρίτο σε αριθμό βουλευτών στο κοινοβούλιο, το οποίο αντιτίθεται στη σύναψη συμφωνιών με το Βελιγράδι.

Η ελληνική κυβέρνηση μέσω του Σ. Δήμα ανακοίνωσε ότι, αν και η στάση της Ελλάδος ως προς την κήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου παραμένει αμετάβλητη και σταθερή (μαζί με την Κύπρο η Ελλάδα ανήκει στις χώρες της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν την μονομερή ανεξαρτησία του Κοσόβου), αποδέχεται τη συμμετοχή του στην Ευρωπαική Τράπεζα ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης στο πλαίσιο της συμβολής που θα έχει στην οικονομική ανάπτυξη όλης της περιοχής.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.