ΥΓΕΙΑ

ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γράφει η Άννα Παπαγεωργίου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής, Επ. Υπεύθυνη Κέντρου "ΕΥΡΩΣΤΙΑ", Επ. συνεργάτης Νοσ. Παίδων "Αγία Σοφία".

Ο αποκλεισμός ζωικών προϊόντων δεν αποτελεί πρόβλημα αντίθετα ενισχύει πολλές λειτουργίες των κυττάρων όπως τονίζουν πολλές μελέτες και έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την ευαίσθητη καρδούλα σου!

Φυτική πρωτεΐνη

Για να πετύχεις τον κατάλληλο συνδυασμό αμινοξέων που θα  σου δώσει την πλήρη πρωτεΐνη κάνε έξυπνους συνδυασμούς με τις παραπάνω τροφές: όσπρια με ξηρούς καρπούς, δημητριακά με όσπρια ή με θαλασσινά

  • Φακές με ρύζι
  • Ρύζι με θαλασσινά(μυδοπίλαφο)
  • Καλαμπόκι με κόκκινα φασόλια
  • Γαρίδες με ρύζι
  • Φασόλια με πολύσπορο ψωμί
  • Ρεβίθια με ταχίνι (χούμους)

Η καρδιά της νηστείας

Η μείωση του κορεσμένου ζωικού λίπους μειώνει τα επίπεδα ολικής χοληστερίνης αλλά έχει ευεργετικά αποτελέσματα στα αρτηριακά τοιχώματα και ιδιαίτερα στη λειτουργία του ενδοθηλίου προσφέροντας επιπλέον προστασία στην καρδιά. Ελληνική μελέτη του Πανεπιστημίου της Κρήτης έδειξε ότι όσοι τηρούν όλες τις νηστείες μέσα στο χρόνο έχουν χαμηλότερη ολική χοληστερίνη κατά 12% και χαμηλότερη κακή χοληστερίνη(Ldl)κατά 20%.Η καθημερινή πρόσληψη διαλυτών φυτικών ινών όπως η βρώμη, κριθάρι, όσπρια, φρούτα ,λαχανικά, φαίνεται πως μειώνει την ολική χοληστερίνη και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Έρευνα από το British medical journal έδειξε πως η μείωση 10% της χοληστερίνης στο αίμα μείωσε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 50% στους άνδρες. Η αποκλειστική κατανάλωση των θαλασσινών σε συνδυασμό με υψηλή κατανάλωση φρούτων και πράσινων λαχανικών όπως χόρτα, μπρόκολο, σπανάκι, μαρούλι, πιπεριές δεν ενοχοποιείται για την αύξηση της χοληστερίνης.

Η πρόσληψη ω-3 λιπαρών από τα στρείδια, μύδια, γαρίδες, καλαμάρια και όλα τα θαλασσινά σε συνδυασμό με μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και όσπρια είναι ισχυρός αντιοξειδωτικός συνδυασμός, ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και τονώνει το νευρικό σύστημα.

Η κατανάλωση θαλασσινών κατά τη διάρκεια της νηστείας δεν φαίνεται να αυξάνει την χοληστερίνη όταν το ανώτατο όριο ημερησίως είναι  300 MG.

Μεγαλύτερη επίδραση στη Χοληστερίνη έχει το ζωικό λίπος.

 

Είδος ΣΤΑ 100 ΓΡ Χοληστερόλη mg
Καλαμάρι 233 mg
Γαρίδες 200 mg
Καραβίδες 133 mg
Μύδια 100 mg
Αστακός 90 mg
Στρείδια 63 mg
Καβούρι 60 mg
Χταπόδι 48 mg

 

Τα θαλασσινά είναι πλούσια σε Ιώδιο, Ψευδάργυρο και έχουν πολύ καλή αντιοξειδωτική δράση. Θεωρούνται ερωτικές τροφές καθώς επηρεάζουν τη λίμπιντο και αυξάνουν την ερωτική διάθεση λόγω και της υψηλής περιεκτικότητας σε Σελήνιο και Ψευδάργυρο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.