ΕΛΛΑΔΑ

ΠΥΡΑ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΚΑΤΑ ΕΤΑΙΡΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ

Τα παράπονα της Εκκλησίας για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και για τους δανειστές μας «που επιδιώκουν να μας μετατρέψουν σε αποικία», εξέφρασε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο υπουργείο Παιδείας. 

Ο αρχιεπίσκοπος δήλωσε μεν ικανοποιημένος από τη συνεργασία του με το υπουργείο Παιδείας, αλλά τόνισε την απογοήτευσή του από τη συνεργασία του με άλλα υπουργεία τα οποία αντιμετωπίζουν την Εκκλησία, όπως είπε, ως «οργανισμό βήτα και γάμα κατηγορίας». Μάλιστα έκανε λόγο για «απίστευτη γραφειοκρατία και ασυνεννοησία ανάμεσα στις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων και τις διοικητικές τους δομές».

Χαρακτηριστικά εξήγησε ότι «δεν μπορεί για την έκδοση άδειας λειτουργίας ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος να απαιτούνται περισσότερο από τρία χρόνια σε μια περίοδο μάλιστα που η Εκκλησία προσπαθεί με κάθε τρόπο να αναλάβει το έργο της προνοιακής μέριμνας».

Επίσης με αφορμή νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, ο κ. Ιερώνυμος είπε χαρακτηριστικά ότι «η Εκκλησία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία, όσον αφορά την αξιοποίηση της περιουσίας της, με τους χειρότερους δυνατούς όρους, σε αντίθεση με τους επίδοξους Γερμανούς επενδυτές».

Ο αρχιεπίσκοπος τόνισε τέλος ότι «οι εταίροι μας επιδιώκουν να μας μετατρέψουν σε αποικία, θίγοντας βάναυσα την εθνική μας αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία. Εμείς οφείλουμε να αντισταθούμε με όπλα τις αρχές και τις αξίες που κουβαλάμε ως λαός και τη θέλησή μας να αντιμετωπίσουμε θαρραλέα και αποφασιστικά την κρίση».

Το θέμα της συνάντησης ήταν «Πολιτεία και Εκκλησία: σχέσεις συνεργασίας σε μια εποχή κρίσης». Η Αννα Διαμαντοπούλου στάθηκε στην ανάγκη συνεργασίας και συνένωσης δυνάμεων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. υπουργός υπογράμμισε επίσης τη συμβολική αξία της «σημερινής συνεργασίας με ιερείς που συμμετείχαν με ενδιαφέρουσες προτάσεις» και εξήρε τη στάση του αρχιεπισκόπου που, όπως είπε, υποστηρίζει τη συνεργασία Πολιτείας - Εκκλησίας.

Από την πλευρά του, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία Εκκλησίας - Πολιτείας «επ’ ωφελεία του ανθρώπου αλλά και της κοινωνίας εν γένει, συνεργασία που γίνεται ακόμη πιο επιτακτική σε μια εξαιρετικά κρίσιμη για τον τόπο περίοδο».

Στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κώστας Αρβανιτόπουλος, επισήμανε ότι σήμερα, την ώρα της βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης, η Εκκλησία με το κοινωνικό της έργο διασώζει τον κοινωνικό ιστό και διατηρεί την κοινωνική συνοχή του έθνους. Τόνισε δε, ότι ανέκαθεν η Ορθόδοξη Εκκλησία σε καιρούς χαλεπούς αποτέλεσε την κιβωτό της διάσωσης του Ελληνισμού. Η υφυπουργός Παιδείας, Εύ. Χριστοφιλοπούλου, τόνισε την ανάγκη επέκτασης της αγαστής συνεργασίας Πολιτείας-Εκκλησίας, όχι μόνο σε κεντρικό, άλλα πρωτίστως σε τοπικό επίπεδο, μέσω των δικτύων σχολείων και Εκκλησίας, με σκοπό την ενίσχυση των μαθητών και των οικογενειών τους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.