ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΤΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ

Ακάθεκτοι συνεχίζουν το  έργο τους Πεπόνης και Μουζακίτης, έχοντας βάλει στο στόχαστρό τους, τα δάνεια των κομμάτων, τις συντάξεις μαϊμού, τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ αλλά και την υπόθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Τα δάνεια που λαμβάνουν τα κόμματα από τις τράπεζες, οι συντάξεις -μαϊμού που εισπράττονται από μη δικαιούχους  σε διάφορα ασφαλιστικά ταμεία, η αύξηση των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και η περίφημη υπόθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την τεχνητή - κατά τα καταγγελλόμενα - διόγκωση του ελλείμματος για το έτος 2009 είναι μερικές μόνο από τις δικογραφίες που παραμένουν ανοιχτές στο συρτάρι των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη.

Οι δύο εισαγγελείς ύστερα από την αρχειοθέτηση των καταγγελιών τους με αφορμή την επικείμενη νομοθετική κατάργησή τους συνεχίζουν κανονικά το έργο τους.

Στο στόχαστρό τους βρίσκονται σημαντικές υποθέσεις που δεν έχουν μόνο μεγάλο οικονομικό αντικείμενο, αλλά και βαρύνουσα σημασία για το δημόσιο βίο της χώρας. Στα χέρια των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη βρίσκονται οι εξής  υποθέσεις :

*Δάνεια κομμάτων: Η έρευνα διατάχθηκε με αφορμή καταγγελίες  για την  επισφάλεια των δανείων  που λαμβάνουν τα  κόμματα από τράπεζες με εγγύηση  μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις.  Αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης είναι να  διαπιστωθεί αν οι επίμαχες δανειοδοτήσεις  γίνονταν με ασφαλείς όρους.

*Μυστικά κονδύλια: Το εισαγγελικό παράγγελμα δόθηκε με αφορμή δημοσιεύματα. Στη συνέχεια η έρευνα εστράφη συγκεκριμένα στην αύξηση των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών, ύστερα και από τα στοιχεία που προσκόμισε καταθέτοντας στους οικονομικούς εισαγγελείς ο Αλέξης Τσίπρας.

*Ασφαλιστικά ταμεία : Οι συντάξεις - «μαϊμού» , που  παρανόμως εκταμιεύονταν από τα ασφαλιστικά ταμεία και κατέληγαν σε τσέπες μη δικαιούχων ελέγχονται από τους οικονομικούς εισαγγελείς. Στόχος τους να διερευνήσουν τη βασιμότητα καταγγελιών για περίπου 20.000 συνταξιούχους - «μαϊμού» που  ροκάνιζαν 120 εκατομμύρια ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία.

*Στατιστικά στοιχεία: Η γνωστή πλέον υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, για την οποία αποφασίστηκε και η σύσταση εξεταστικής επιτροπής από τη Βουλή, έχει παρακλάδια και στην τακτική δικαιοσύνη. Πριν από λίγες μέρες κλήθηκε και έδωσε εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης ο πρόεδρος της Στατιστικής Αρχής Ανδρέας Γεωργίου . Σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα ο Γρ. Πεπόνης έχει ήδη διαβιβάσει, μέσω του Αρείου Πάγου τον φάκελο στη Βουλή, για την διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Στο τελευταία στάδιο η έρευνα για Λαυρεντιάδη

Και ενώ όλες αυτές οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη θέμα ημερών είναι η ολοκλήρωση της έρευνας που διενεργεί ο  επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης για τα επισφαλή - κατά τις αρχές - δάνεια που  έφυγαν από τα ταμεία της Proton Bank  επί των ημερών του  επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη για να καταλήξουν σε εταιρείες αμέσου ή εμμέσου ενδιαφέροντός του. Ο εισαγγελικός λειτουργός έχοντας εξετάσει 31  υπόπτους συντάσσει το πόρισμά του που θα υποβάλει στους οικονομικούς εισαγγελείς  και αποτιμώντας το αποδεικτικό υλικό του θα αποφαίνεται αν και ποιοί στο επόμενο στάδιο θα έχουν την ιδιότητα του κατηγορουμένου.  Τα αδικήματα που ερευνά είναι σοβαρά κακουργήματα, όπως υπεξαίρεση, απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.