ΚΟΣΜΟΣ

ΤΟΥΣ ΑΝΗΣΥΧΕΙ Ο ΑΝΤΙΓΕΡΜΑΝΙΣΜΟΣ!

Το υπουργικό συμβούλιο στο Βερολίνο συζήτησε σήμερα σχετικά με πρόγραμμα αντιμετώπισης του κινδύνου επανεμφάνισης «παλαιών προκαταλήψεων» κατά της Γερμανίας, εν μέσω της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε παρουσίασε στους συναδέλφους του 12σέλιδο έγγραφο όπου τονίζεται ότι με την παρούσα ευρωπαϊκή κρίση «οι αναμοχλεύσεις κακών ιδεών από το παρελθόν αλλά και οι προκαταλήψεις επανεμφανίστηκαν. . . Συγχρόνως, αφυπνίστηκαν σε αρκετά γειτονικά μας κράτη οι φόβοι απέναντι σε μία πανίσχυρη Γερμανία».

Το πρόγραμμα που παρουσίασε κάνει συγκεκριμένη αναφορά στο κάψιμο, στην Αθήνα, σημαιών της Γερμανίας, καθώς και ναζιστικών συμβόλων.

Όπως αναφέρει το πρόγραμμα του Βεστερβέλε, η σημερινή Γερμανία θέλει να βελτιώσει την εικόνα που παρουσίασε στη διαδρομή τού 20ου αιώνα και να πρωτοστατήσει πλέον σε μια εκστρατεία υπέρ «της δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα σε γειτονικά ευρωπαϊκά κράτη», τιμώντας παρόμοια δέσμευσή της και εντός των ορίων της ΕΕ, αλλά και διεθνώς. Κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν έχει να αποκομίσει κέρδη από την «απάρνηση της Ευρώπης», υπογραμμίζεται στο κείμενο.

«Προκύπτει, στην αντίθετη περίπτωση, ανυπόφορο κόστος--πιστωτικό, πολιτικό, ανθρώπινο», επισημαίνει ακόμα. Η γερμανική κυβέρνηση θέλει «να πολεμήσουμε τα στερεότυπα. . . ιδίως τα βρετανικά », σημειώνεται στο πρόγραμμα.

«Καμία πρόθεση δεν έχουμε να υιοθετήσουμε ρόλο κυριαρχίας» στην Ευρώπη, ανέφερε στην καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο. «Εχουμε και θα έχουμε, πάντως, ηγετικό ρόλο...σήμερα και στο μέλλον, όμως είναι σπουδαίο αυτός ο ηγετικός ρόλος να μην παρερμηνευθεί», συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.