ΕΛΛΑΔΑ

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟ «ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΠΟΛΕΩΝ»

Στο πόδι η Αντιτρομοκρατική, η οποία ερευνά όλα τα στοιχεία που προκύπτουν από τον  εμπρηστικό μηχανισμό που είχε βρεθεί το Σάββατο 25/2 κάτω από κάθισμα βαγονιού στο σταθμό του μετρό στο Αιγάλεω.

Τηλεφωνώντας στο Mega Channel και στο ΣΚΑΙ, άγνωστος ανέλαβε την ευθύνη για την τοποθέτηση του αυτοσχέδιο εμπρηστικού μηχανισμού στο Μετρό για λογαριασμό της οργάνωσης «Αντάρτικο Πόλεων». Μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάποια προκήρυξη για την ενέργεια, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται πυρετωδώς από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Ο εμπρηστικός μηχανισμός βρέθηκε  το απόγευμα του Σαββάτου 25/2, μέσα σε βαγόνι του Μετρό στο σταθμό του Αιγάλεω. Τον σχετικό μηχανισμό είχε εντοπίσει κάτω από κάθισμα βαγονιού στο σταθμό «Αιγάλεω» ο μηχανοδηγός του συρμού και αμέσως ειδοποίησε τις Αρχές. Στο σημείο έσπευσαν πυροτεχνουργοί για να τον εξετάσουν. Ο μηχανισμός αποτελείτο από ένα τετράλιτρο μπιτόνι βενζίνης, ρολόι, οκτώ μπαταρίες και διακόπτη. Το ηλεκτρικό μέρος της βόμβας βρισκόταν σε ένα τάπερ, ενώ το συνολικό κιτ είχε τοποθετηθεί σε μια νάιλον σακούλα. Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, ο μηχανισμός ήταν ενεργοποιημένος και ο δείκτης του διακόπτη που επρόκειτο να κλείσει το κύκλωμα για να γίνει η έκρηξη, είχε φτάσει στο τέρμα του. Για άγνωστο όμως λόγο, που ερευνάται από τους ειδικούς της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, δεν έγινε η έκρηξη.

Η πράσινη τσάντα, που οι τρομοκράτες ήλπιζαν πως θα καταστρεφόταν με την ανάφλεξη, έμεινε άθικτη όπως και ολόκληρος ο μηχανισμός και στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ γίνεται αγώνας δρόμου για να βρεθούν αποτυπώματα και DNA. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί πολλά αποτυπώματα ωστόσο δεν έχουν ταυτοποιηθεί (δηλ. «ορφανά»). Ο άγνωστος που άφησε την πράσινη χάρτινη τσάντα με τη βόμβα στο τελευταίο βαγόνι του συρμού που εκτελούσε το δρομολόγιο Αιγάλεω – Αεροδρόμιο, είναι θέμα χρόνου να εντοπιστεί από τις δεκάδες κάμερες των σταθμών του μετρό. Το υλικό (μέχρι στιγμής) δεν έχει εξεταστεί πλήρως, κάτι που αναμένεται να γίνει από ώρα σε ώρα. Ωστόσο, η κάμερα που εστιάζει στο τελευταίο βαγόνι τους συρμού δεν έχει καταγράψει καθαρά τα δευτερόλεπτα της αποβίβασης στο Αιγάλεω.

Σε ό,τι αφορά στην συνδεσμολογία του μηχανισμού, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ομοιότητες με άλλους μηχανισμούς που είχαν βρεθεί προ 4ετίας σε εμπρηστικές υποθέσεις της εξαρθρωθείσας οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της φωτιάς», ενώ ερευνά το ενδεχόμενο δράσης μια νεοσύστατης οργάνωσης. Οι επίδοξοι τρομοκράτες μπορεί να σχεδίασαν μια επικίνδυνη επιχείρηση, όμως φάνηκαν άπειροι και έκαναν λάθη. «Προφανώς είχαν φροντίσει να καμουφλάρουν τα χαρακτηριστικά τους, καθώς οι σταθμοί του μετρό είναι γεμάτοι κάμερες, όμως πιστεύουμε ότι τελικά θα τα αλιεύσουμε. Εξετάζουμε ακόμη και το ενδεχόμενο ο τρομοκράτης ή οι τρομοκράτες να εκμεταλλεύτηκαν το πνεύμα της Αποκριάς και να ήταν μεταμφιεσμένοι» ανέφερε αξιωματικός της Ασφάλειας.

 

Στην προσπάθεια «σκιαγράφησης» της οργάνωσης που ετοίμασε το χτύπημα στο μετρό, οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής εξετάζουν το ενδεχόμενο τα μέλη της να είναι ασύλληπτα μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς» που ενισχύθηκαν με «νέο αίμα» ή για νεαρούς μιμητές ή συμπαθούντες της παλιάς οργάνωσης. Το γεγονός ότι δεν έκαναν προειδοποιητικό τηλεφώνημα δείχνει αφενός ότι δεν ενδιαφέρονται για το αν θα υπάρξουν θύματα και αφετέρου θέλουν να καθιερώσουν ένα δικό τους τρόπο δράσης. Πάντως είναι δεδομένο ότι δεν έχουν ούτε την τεχνογνωσία, ούτε τα απαιτούμενα μέσα, οπότε προσπάθησαν να χτυπήσουν με έναν σχετικά απλό εμπρηστικό μηχανισμό χωρίς τελικά να τα καταφέρουν.

Οι αρχές παρακαλούν όποιος από τους επιβάτες του μετρό αντελήφθη οτιδήποτε σχετικά με το θέμα αυτό, να επικοινωνήσει με τα τηλέφωνα 170, 1014 και 1964 της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας. Στα ίδια τηλέφωνα μπορούν να επικοινωνούν οι πολίτες για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.