ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΑΣΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΣΣΙΟΠΗ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΑΓΟΡΑΣΤΗ

Μετά τον διαγωνισμό για το Ελληνικό με τη μέθοδο της προεπιλογής ενδιαφερομένων επενδυτών, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου ακολουθεί, σύμφωνα με πληροφορίες την ίδια διαδικασία για τις εκτάσεις της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου στα Αστέρια της Γλυφάδας και στην Κασσιόπη της Κέρκυρας.

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Με προσεκτικά βήματα εξ αιτίας του δυσμενούς διεθνούς οικονομικού κλίματος αλλά και της αβεβαιότητας που διάγουν οι ξένοι επενδυτές αναφορικά με το υψηλό ρίσκο που αναλαμβάνουν επενδύοντας στην Ελλάδα, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου προετοιμάζει δυο μεγάλα projects για το 2012.

Μετά την έναρξη του διαγωνισμού για το Ελληνικό με τη μέθοδο της προεπιλογής ενδιαφερομένων επενδυτών RFQ (Request for Qualification) το Ταμείο ακολουθεί, σύμφωνα με πληροφορίες την ίδια διαδικασία για την έκταση του ΕΟΤ στα Αστέρια της Γλυφάδας και την έκταση της ΚΕΔ στην Κασσιόπη της Κέρκυρας. Επίσης πέραν των δυο συγκεκριμένων «φιλέτων»,  μέχρι τα τέλη Mαρτίου, αναμένεται να δημοσιευθούν οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος για τις εκτάσεις της νεοπαγούς πλέον ΕΤΑΔ (η νέα εταιρεία που προέκυψε από τη συγχώνευση ΕΤΑ και ΚΕΔ) στην Αφάντου Ρόδου και του Βασικού Κέντρου Τύπου των Ολυμπιακών Αγώνων στο Μαρούσι.

Κατά τις ίδιες πηγές οι Σύμβουλοι δρομολογούν για λογαριασμό του Ταμείου την πώληση των 278 στρεμμάτων στα Αστέρια της Γλυφάδας όπου βρίσκονται τα γνωστά νυχτερινά μαγαζιά, το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο και το κάμπινγκ. Την αναφερόμενη έκταση του ΕΟΤ διαχειρίζεται η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, ενώ μέρος της έχει εκμισθωθεί από την Εθνική Τράπεζα (έληξε το πολυετές ενοίκιο της έκτασης από την Εθνική). Σύμφωνα με πληροφορίες η Εθνική Τράπεζα έχει δικαίωμα προτίμησης στη συγκεκριμένη έκταση -το οποίο λέγεται ότι απλά θα το πουλήσει- στο ελληνικό δημόσιο δεδομένου ότι θέλει να απαλλαγεί όπως έχουν δηλώσει οι ιθύνοντες της από τις μη τραπεζικές εργασίες. Άλλωστε, η διοίκηση της Τράπεζας εξετάζει την άμεση πώληση του Αστέρα της Βουλιαγμένης επιδιώκοντας να διευρύνει τη ρευστότητα της εν όψει του υπαρκτού κινδύνου επανακεφαλαιοποίησης ελληνικών τραπεζών.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκινά τις επαφές με το Ταμείο για  έκταση των 125 στρ. εντός του Αστέρα που ανήκουν στον ΕΟΤ και έχουν παραχωρηθεί στην Εθνική έως το 2029. Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι ήδη η διοίκηση της Εθνικής άναψε το «πράσινο φως» να ξεκινήσουν οι επαφές, ούτως ώστε να βγει η προκήρυξη του διαγωνισμού, με σχετική επιστολή του διοικητού της Εθνικής Απόστολου Ταμβακάκη προς το Ταμείο. Τη σπουδή της Εθνικής για επίσπευση των διαδικασιών συνδράμει το γεγονός ότι στο διαγωνισμό της μαρίνας της Βουλιαγμένης πλειοδότησε η ΑΞΕ Αστηρ (με σχεδόν διπλάσια προσφορά από την Lamda), επιδιώκοντας να καταστήσει τον Αστέρα Hi Εnd προορισμό.

Αστέρια

Είναι κοινός τόπος ότι η πώληση των Αστεριών της Γλυφάδας που δρομολογεί το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, αποτελεί δύσκολο Επιχειρηματικό Σχέδιο διότι ένα κομμάτι της έκτασης είναι δασικό, ενώ στον ευρύτερο χώρο εμπλέκεται και η αρχαιολογική υπηρεσία. Όμως τόσο ο νόμος του μεσοπρόθεσμου, όσο και η πρόσφατη τροπολογία Παπακωνσταντίνου για τις δασικές εκτάσεις, φαίνεται να ξεπερνούν προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί στο παρελθόν (περίπτωση Εστρέλια). Παράλληλα στο κομμάτι των αρχαιοτήτων, μπορούν να βρεθούν λύσεις, όπως έχει γίνει σε άλλα μεγάλα επενδυτικά σχέδια.

Κατά πληροφορίες οι σύμβουλοι του Ταμείου προτείνουν εκμετάλλευση και της έκτασης του όμορου οικοπέδου των Αστεριών Γλυφάδας του ΠΙΚΠΑ, όμως γνώστες της αγοράς διαβλέπουν νομικές δυσκολίες στο εγχείρημα διότι το συγκεκριμένο κτίριο αποτελεί κληροδότημα και βάσει συντάγματος δεν μπορεί να πωληθεί.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.