ΕΛΛΑΔΑ

ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Ο ελληνισμός της Μελβούρνης δραστηριοποιείται για να βοηθήσει τους νεομετανάστες από την Ελλάδα.

Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και της Αυστραλο-Ελληνικής Κοινωνικής Πρόνοιας πραγματοποιήθηκε συνάντηση των μεγαλύτερων ομογενειακών οργανισμών για να συζητηθούν τρόποι στήριξης των Ελλήνων που φθάνουν στη Μελβούρνη, ζητώντας καταφύγιο από τη λαίλαπα της ελληνικής οικονομικής κρίσης.

Ήδη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Χάρης Δανάλης, κάλεσε την αυστραλιανή κυβέρνηση να δώσει ειδικές άδειες εργασίας σε Έλληνες που θέλουν να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία λέγοντας πως ενώ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, είναι σχεδόν αδύνατη η μετανάστευσή τους, λόγω των ιδιαίτερα αυστηρών περιορισμών που επιβάλει η Καμπέρα.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Μελβούρνης, Β. Παπαστεργιάδης, αναφέρθηκε, αρχικά, στη σωρεία μηνυμάτων που παίρνει από πολίτες που ζητούν βοήθεια, φωνές απόγνωσης που ακούγονται από διάφορες κατευθύνσεις.

Εξάλλου, το θέμα της υπογραφής Διακρατικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας όσον αφορά την τουριστική βίζα για τους ηλικίας κάτω των 35 χρόνων να έχουν δικαίωμα εργασίας, απασχόλησε για αρκετή ώρα, το προεδρείο και το ακροατήριο.

Ο κ. Παπαστεργιάδης αναφέρθηκε σε πέντε συζητήσεις που είχε επί του θέματος με τον υπουργό Μετανάστευσης, Κρις Μπόουεν, από τον περασμένο Ιούνιο, χωρίς, εντούτοις, να τύχει θετικής ανταπόκρισης από μέρους του. Εκφράζοντας το μήνυμα που εισέπραξε, δήλωσε ότι «στην ουσία, αν με ρωτήσετε, δεν θέλουν μια τέτοια συμφωνία. Εμείς, από την πλευρά μας, μέχρι πρότινος, από στρατηγικής πλευράς, δεν θέλαμε να πιέσουμε, για να μην εκληφθεί ότι κύματα Ελλήνων μεταναστών θα βρουν έτσι τρόπο να εισβάλουν στη χώρα. Τώρα, όμως, πιέζουμε, γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε 2-3 χρόνια να υπογραφεί μια τέτοια συμφωνία. Εξάλλου, το θεωρούμε παρωδία, όλες οι γύρω χώρες -Μάλτα, Τουρκία, Ιταλία, Κύπρος- να έχουν συνάψει αυτή τη συμφωνία και η Ελλάδα να είναι εκτός».

Ο ίδιος τόνισε, στη συνέχεια, ότι η Ελλάδα ζήτησε να συνάψει αυτή τη συμφωνία, από τον περασμένο Οκτώβρη και δεν πήρε καμία απάντηση. Ο κ. Παπαστεργιάδης είπε ότι «μέχρι τώρα, οι σχέσεις μας με την αυστραλιανή κυβέρνηση υπήρξαν άριστες. Χρειάστηκε, όμως, να απειλήσω ότι αν το αίτημά μας δεν εισακουστεί, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης θα γίνουν ο χειρότερος εχθρός σας. Θα πολεμήσουμε τη φωτιά με φωτιά. Το όλο θέμα αποτελεί προκατάληψη εναντίον μας». Ο ίδιος θα πει ακόμα, ότι «μόλις χθες, όταν είχα ήδη πει ότι καλούμε τους παροικιακούς οργανισμούς σε συγκέντρωση, πήρα γράμμα, από το γραφείο του υπουργού Μετανάστευσης, ότι ''το θέμα μας εξετάζεται''».

Όσον αφορά το δικαίωμα εργασίας εκείνων που έρχονται με τουριστική βίζα, ο κ. Παπαστεργιάδης είπε ότι «στην Ελλάδα η ηλικιακή αυτή ομάδα, των 18-35 χρόνων, είναι εκείνη που πλήττεται πιο σκληρά, αν σκεφτεί κανείς ότι το 48% εξ αυτών είναι άνεργοι. Λέγοντας αυτό, θέλω να τονίσω, όσο πιο έντονα γίνεται, ότι δεν θέλουμε να πάρουμε την αφρόκρεμα της Ελλάδας. Απλώς, επιθυμούμε να βοηθήσουμε τώρα που υπάρχει κρίση. Μιλάμε για προσωρινά μέτρα».

Παίρνοντας το λόγο, η πρόεδρος της Αυστραλο-Ελληνικής Κοινωνικής Πρόνοιας, κ. Β. Μεσημέρη, είπε χαρακτηριστικά ότι «ελπίζει η υπό συζήτηση συμφωνία να πάρει λιγότερο από 20 χρόνια που χρειάστηκαν για τη σύναψη συμφωνίας συντάξεων!». «Πρέπει να λειτουργήσουμε γρήγορα, γιατί ο κόσμος πεινάει'' είπε, έχοντας άμεση επαφή με το σκληρότερο πρόσωπο του προβλήματος, δεδομένου ότι στην πόρτα της Πρόνοιας καταφεύγουν άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε, δεν έχουν πού να κοιμηθούν, δεν μπορούν να πληρώσουν το ηλεκτρικό. Ακόμη και αυτοί που μένουν αρχικά σε συγγενείς ή σε ξενοδοχεία, έρχεται στιγμή που ζητούν στέγη...».

Η ανάγκη συγκρότησης συντονιστικής επιτροπής, ακούστηκε από πολλούς, με τον πρόεδρο της Κοινότητας, κ. Παπαστεργιάδη, να λέει ότι έχει ήδη συζητηθεί με την Πρόνοια ένα σχέδιο συνεργασίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.