ΕΛΛΑΔΑ

ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ-ΟΤΑ

Γάλλοι και Γερμανοί έχουν αναλάβει το φιλέτο για τη διοικητική μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.  Οι Γάλλοι ελέγχουν μέσω της Task Force την αναδόμηση της ελληνικής διοίκησης, ενώ 160 Γερμανοί «ράμπο» αναλαμβάνουν τις εφορίες.

Από  Γάλους και Γερμανούς «ράμπο» θα επέλθει η αναδόμηση της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μέσα από τις πολιτικές που θα θεσπίσουν θα κριθεί, όχι μόνο η λειτουργία του δημόσιου τομέα, αλλά και το μέλλον των 780.000 εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο. Ο γαλλογερμανικός “άξονας” έχει ήδη προχωρήσει στον προσδιορισμό των τομέων που θα αναλάβει η κάθε πλευρά. Συγκεκριμένα οι Γάλλοι έχουν αναλάβει μέσω της Ομάδας Κρούσης (Task Force) τη διοικητική μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό των δημοσίων υπηρεσιών, ενώ οι Γερμανοί αναλαμβάνουν τις εφορίες και την αυτοδιοίκηση. Ήδη η Ομάδα Κρούσης προχωρεί στις διαδικασίες αξιολόγησης των δημοσίων υπηρεσιών, ενώ Γερμανοί εμπειρογνώμονες αναζητούν το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν για την οικονομική και τοπική ανάπτυξη.

Δημόσια Διοίκηση αλά Γαλλικά   

Η ομάδα των Γάλλων εμπειρογνωμόνων έχει εγκατασταθεί εδώ και μήνες στην Αθήνα όπου και μελετά με προσοχή το δαιδαλώδες πλέγμα “λειτουργίας” της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Οι διαπιστώσεις της  προκαλούν έκπληξη μόνο σε όσους δε γνωρίζουν το τρόπο λειτουργίας της ελληνικής διοίκησης. Σε πρώτη φάση σύμφωνα με πληροφορίες η task force έχει αρνηθεί να προχωρήσει στην αξιολόγηση του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι Γάλλοι  αρνήθηκαν να αξιολογήσουν το προσωπικό καθώς η ελληνική πλευρά δεν είναι σε θέση να τους δώσει αξιόπιστα στοιχεία ως προς τον αριθμό  των απασχολουμένων, τους προκαθορισμένους στόχους και τα ποσοστά επίτευξης αυτών των στόχων.

Με αυτό το δεδομένο η αποστολή της ομάδας κρούσης θα περιοριστεί στην αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών ανά φορέα και στη συνέχεια η πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων υπουργείων θα πρέπει να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα αξιολόγησης και του προσωπικού με δικούς της δείκτες και μέσα. Οι πρόσφατες εξελίξεις με τις απαιτήσεις της τρόικας να επεκτείνονται και στην «υποχρεωτική» απόλυση 15.000 εργαζομένων εντός του 2012 επιβεβαιώνουν τις παλαιότερες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η τρόικα δεν θα ικανοποιούνταν μόνο με δέσμευση για αποχώρηση από δημόσιο 15000 υπαλλήλων μέχρι το 2015.

Σε πρώτη φάση η ομάδα κρούσης προτείνει μεταξύ άλλων τη κατάργηση ειδικών γραμματειών και οργανισμών σε υπουργεία και την ανακατανομή και εκχώρηση αρμοδιοτήτων, είτε στην Αυτοδιοίκηση, είτε σε ιδιώτες. Οι πρώτοι βασικοί άξονες που έχουν προσδιοριστεί από τη Task Force, προβλέπουν τη διατήρηση μίας γενικής γραμματείας στην οποία θα λειτουργούν το πολύ τρεις  γενικές διευθύνσεις. Τέλος υπό τη σκέπη της κάθε γενικής διεύθυνσης δε θα μπορεί να λειτουργούν πάνω από επτά διευθύνσεις.

Εφορίες και αυτοδιοίκηση αποκτούν το Γερμανό τους

“θες να δεις την πολιτική -εθνική και οικονομική σταθερότητα μιας χώρας; Μελέτησε τους οικονομικούς της δείκτες και τη φοροεισπρακτική της ικανότητα.”  Αυτό αποτελεί  μια βασική θέση που διατυπώνουν οι επιστήμονες που ασχολούνται με την ανθρωπογεωγραφική μελέτη σε παγκόσμιο επίπεδο. Για την ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης στον ελληνικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό επιστρατεύονται, σύμφωνα με πληροφορίες 160 “ράμπο” των γερμανικών οικονομικών υπηρεσιών.  Τα γερμανικά στελέχη καλούνται να συμβάλουν στην αποτελεσματική είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, στη μείωση της φοροδιαφυγής και στην ανάπτυξη αποτελεσματικών συστημάτων είσπραξης του ΦΠΑ.

Την ίδια ώρα η γερμανική κυβέρνηση έχει προετοιμάσει το έδαφος προκειμένου να διεισδύσει επιχειρηματικά και στη τοπική αυτοδιοίκηση. Ήδη εδώ και μήνες έχει προετοιμαστεί το έδαφος προκειμένου να αναπτυχθεί ένα πρώτο πλαίσιο συνεργασίας σε θέματα όπως ο αειφόρος τουρισμός και η αγροτική οικονομία. Το μεγαλύτερο όμως ενδιαφέρον εκδηλώνεται σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κυρίως τα φωτοβολταϊκά συστήματα.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.