ΚΟΣΜΟΣ

ΙΡΑΚ: ΑΦΘΟΝΙΑ ΣΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Το Ιράκ είναι ικανό να υπερδιπλασιάσει την παραγωγή αργού πετρελαίου του την ερχόμενη τριετία, ωστόσο αυτή η σημαντική αύξηση της παραγωγής προβλέπεται να επιβραδυνθεί κατόπιν, τόνισε σήμερα στο Λονδίνο η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

Το ιρακινό υπέδαφος φιλοξενεί τα τέταρτα μεγαλύτερα σε μέγεθος κοιτάσματα "μαύρου χρυσού" παγκοσμίως. Αυτή τη στιγμή το Ιράκ παράγει 2,9 εκατομμύρια βαρέλια αργού την ημέρα και η ΙΕΑ εκτιμά ότι είναι εντός των δυνατοτήτων του η παραγωγή να φτάσει ημερησίως σύντομα τα 6,5 εκατομμύρια βαρέλια αργού.

Το 2017 στόχος είναι η ημερήσια παραγωγή να φτάσει τα 12 εκατομμύρια βαρέλια αργού, εξέλιξη που αν υλοποιηθεί θα φέρει τη Βαγδάτη να ανταγωνίζεται ευθέως τη Μόσχα και το Ριάντ.

Η ΙΕΑ προγραμματίζει τη δημοσίευση μιας έκθεσής της για τον ιρακινό πετρελαϊκό τομέα στη διάρκεια του φετινού Νοεμβρίου. Μια ουσιώδης παράμετρος της έκθεσης αυτής είναι η εκτίμηση ότι η ημερήσια πετρελαϊκή παραγωγή του Ιράκ για τα 20 επόμενα χρόνια μπορεί να κυμανθεί περί τα 8 εκατομμύρια βαρέλια αργού, αναλόγως όμως του συσχετισμού προσφοράς-ζήτησης στις διεθνείς αγορές.

Μάλιστα ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ εστίασε στο ότι εφόσον αυτή η ποσότητα αργού πετρελαίου λείπει διαχρονικά από τη συνολική προσφορά την επόμενη 20ετία, «θα παρατηρηθεί στενότητα προσφοράς» πετρελαίου και άρα η τιμή του θα αυξηθεί.

Η (διαμορφούμενη σε αμερικανικά δολάρια) τιμή του αργού για άμεση παράδοση, διαμορφώνεται σε υψηλό 10μήνου στις μεγάλες διεθνείς αγορές, κυρίως επειδή καταγράφεται κερδοσκοπία. Αυτή εδράζεται στην καλλιέργεια φόβου μήπως από την έλλειψη --λόγω των αμερικανικών κυρώσεων και του ευρωπαϊκού εμπάργκο-- ιρανικού πετρελαίου, προκύψει τελικά έλλειμμα στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου.

Συγκλίνοντα στοιχεία συνηγορούν στο ότι η ανατίμηση έχει ήδη μειώσει τη ζήτηση του προϊόντος στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

«Η ανατίμηση επηρεάζει σημαντικά δύο ακόμα σημαντικές οικονομίες του πλανήτη, την ινδική μαζί με την κινεζική, που είναι οι κινητήριες δυνάμεις της παγκόσμιας ανάπτυξης κατά τα λίγα τελευταία έτη και εν πάσει περιπτώσει από κοινού κατέστησαν εφικτό το ξεπέρασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης του '08», τόνισε ο κ. Μπιρόλ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.