ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ΣΟΥΛΤΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΝΤΟΜΙΝΟ

Για κίνδυνο φαινομένου ντόμινο στην Ευρωζώνη, σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, αναφέρει ο Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του στον ιστότοπο του Der Spiegel.

«Η ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να ανοικοδομηθεί έπειτα από μια ελεγχόμενη πτώχευση είναι τεράστιο λάθος», τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, λίγες ώρες πριν από την αποψινή του ομιλία στην Βουλή των Ελλήνων. Ο κ. Σουλτς προειδοποιεί για τον κίνδυνο φαινομένου ντόμινο στην περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, ζητεί εφαρμογή των δεσμεύσεων από την πλευρά της Αθήνας και εκφράζει την ανησυχία του γα την αναβίωση παλαιών στερεοτύπων στην Ευρώπη.

Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης εξηγεί τι σημαίνει ένα σενάριο ελληνικής χρεοκοπίας: «Όλοι οι Έλληνες θα θέλουν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες. Μόνο που, δυστυχώς, οι τράπεζες δεν θα έχουν χρήματα. Και τότε θα έχουμε τη χρεοκοπία, όχι ενός κράτους, αλλά την καταστροφή των μέσων διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων. Το κράτος δεν θα έχει χρήματα, δεν θα μπορούν να πληρωθούν τα χρέη, η Ελλάδα θα καταστραφεί. Η συνέχεια θα είναι ένα φαινόμενο ντόμινο στην Ευρωζώνη. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε τότε να στείλει πακέτα βοήθειας για τους Έλληνες», τονίζει.

Ο κ. Σουλτς επιμένει, πάντως, στην «τήρηση των ελληνικών δεσμεύσεων» και στην εφαρμογή των «ριζικών και επώδυνων» μεταρρυθμίσεων. Κάνει λόγο για εμπόδια στην ανάπτυξη, τα οποία πρέπει να αρθούν και αναφέρεται στο «εξαιρετικά άκαμπτο σύστημα διοίκησης» και στην έλλειψη σύγχρονου φορολογικού συστήματος. «Η Ελλάδα πρέπει να στέλνει το μήνυμα ότι προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια σε όποιον επιθυμεί να επενδύσει σε αυτήν, και μέχρι τώρα δεν το έχει κάνει», προσθέτει.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αντί- γερμανική ρητορική περί «ναζιστικής κυβέρνησης» που εκδηλώνεται από μερίδα του Τύπου στην Ελλάδα, ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης τη χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» και «λάθος» και σημειώνει ότι θα αναφερθεί σε αυτό και κατά την αποψινή του ομιλία στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

«Η Γερμανία είναι μια χώρα αλληλεγγύης. Για τη σωτηρία του ευρώ έχει δώσει εγγυήσεις 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, περίπου το 50% του ετήσιου προϋπολογισμού της», εξηγεί ο κ. Σουλτς, αλλά ταυτόχρονα δηλώνει: «Θα πρέπει όμως να αναρωτηθούμε και πώς φτάσαμε ως εδώ» και εξηγεί: «Πολύ γρήγορα δώσαμε την εικόνα ότι πρόκειται για τον πλούσιο θείο που δίνει χρήματα στον φτωχό συγγενή του. Αυτό είναι ανοησία. Η βοήθεια δεν είναι μια πράξη γενναιοδωρίας φιλανθρώπων, αλλά εδράζεται σε πραγματικούς λόγους. Μεγάλο μέρος των εξαγωγών μας πηγαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η σταθεροποίηση του ευρώ, είναι, επομένως, προς το συμφέρον και της Γερμανίας και αυτό πρέπει να αναδειχθεί περισσότερο στη συζήτηση».

Σε ό,τι αφορά στη διεύρυνση του μηχανισμού στήριξης και τις αντιρρήσεις της Γερμανίας, ο κ. Σουλτς εμφανίζεται πεπεισμένος ότι στο τέλος θα επιτευχθεί «είτε το θέλει, είτε όχι η Άγκελα Μέρκελ», καθώς, όπως τονίζει, είναι ο μοναδικός τρόπος να λάβουν οι κερδοσκόποι το μήνυμα ότι το ευρώ δεν καταρρέει, ό,τι και αν συμβεί.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.