ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΑΓΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΡΙΝΟ

Στη διακοπή των προσπαθειών της για την ανάπτυξη του «Πεδίου Έψιλον» προσανατολίζεται η εταιρεία EnergeanOil & Gas η οποία έχει ως γνωστόν την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Πρίνου. Παράλληλα, η εταιρεία θέτει σε διαθεσιμότητα 60 άτομα, μέρος του προσωπικού γεωτρήσεων - παραγωγής και προχωρά σε αναστολή των συμβάσεων με τους τοπικούς εργολάβους.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Τις προθέσεις και αποφάσεις της η EnergeanOil γνωστοποιεί με επιστολή της στον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννη Μανιάτη, διαμαρτυρόμενη ταυτόχρονα για αλλεπάλληλες καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί όσον αφορά την πρόσβαση στα «σεισμικά» δεδομένα και την διάρκεια των αδειών εκμετάλλευσης για την ευρύτερη περιοχή του Πρίνου - Ν. Καβάλας.

Η επένδυση στο Πεδίο Έψιλον ήταν της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, και η εταιρεία τονίζει ότι δεν ευθύνεται η ίδια για τη διακοπή της. Όπως αναφέρει ο πρόεδρός της κ. Μαθιός Ρήγας προς τον κ. Μανιάτη, δύο εβδομάδες μετά την τελευταία συνάντηση στο υπουργείο και μετά την πάροδο διετίας από την ανάληψη των καθηκόντων του υφυπουργού, η Ενεργειακή Αιγαίου τονίζει ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος για τα θέματα που έχει θέσει. Υπογραμμίζει σχετικά ότι «οι εκάστοτε συμμετέχοντες στις επανειλημμένες συσκέψεις μας, σύμβουλοι και διοικητικοί υπάλληλοι ή στελέχη, είτε επικαλούνται την έλλειψη ενημέρωσης για τα θέματα, είτε βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής για την «σειριακή» διεκπεραίωση ακόμα και απλών θεμάτων, είτε αποδίδουν το «πάγωμα» των θεμάτων σε αλλαγή προτεραιοτήτων της υπηρεσίας και του υπουργείου».

Στα πλαίσια αυτά, η EnergeanOil η οποία έχει επενδύσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια πάνω από 210 εκατ. δολάρια στην περιοχή φαίνεται ότι εγκαταλείπει την ανάπτυξη του Πεδίου Έψιλον, το οποίο αποτελεί το πιο ελπιδοφόρο νέο κοίτασμα εντός των ορίων παραχώρησης της εταιρείας, αφού «δεν υπάρχει το κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον, ούτε υπάρχει πρόσβαση στα απαραίτητα σεισμικά δεδομένα». Να σημειώσουμε ότι ενδεχόμενη ανάπτυξη και εκμετάλλευση του Πεδίου Έψιλον θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά έως και κατά 5.000 βαρέλια ανά ημέρα την περιορισμένη σήμερα παραγωγή του Πρίνου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην επιστολή της η εταιρεία τονίζει ότι με βάση τα προβλεπόμενα από το νόμο και την σύμβαση που έχει με το κράτος, δικαιούται να παρατείνει την ισχύ της σύμβασης κατά χρόνο αντίστοιχο με αυτόν των καθυστερήσεων.

Κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους

Το ενδεχόμενο οι επενδύσεις να παγώσουν έχει αναστατώσει τόσο τους εργαζόμενους της Καβάλα Oil (είναι η θυγατρική της EnergeanOil που διαχειρίζεται τον Πρίνο) όσο και την τοπική κοινωνία. Σε συνέντευξή του σε τοπική εφημερίδα της Καβάλας, ο πρόεδρος των εργαζομένων της Καβάλα Oil, Βαγγέλης Παππάς, προαναγγέλλει  άμεσες κινητοποιήσεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι πλέον «ήρθε η ώρα των εργαζομένων».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων, σε πρώτη φάση θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον υφυπουργό Γ. Μανιάτη, ενώ σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιηθεί εντός μιας εβδομάδας, οι εργαζόμενοι θα προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου να διαφυλάξουν το δικαίωμά τους στην εργασία και την επιβίωση.

«Από εκεί και πέρα δεν θα περιμένουμε άλλο. Έχουμε χάσει ήδη πάρα πολύ χρόνο. Στο εξής εμείς θα καθορίζουμε τι θα γίνεται. Επί ενάμιση χρόνο επαναλαμβάνουμε τα ίδια πράγματα. Το έργο θα έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί. Εμείς ακόμη συζητάμε αν θα γίνει», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

Πάντως, ο πρόεδρος των εργαζομένων, σχολιάζοντας τις πρόσφατες επαφές του κ. Μανιάτη με εταιρίες των Αραβικών Εμιράτων, σημειώνει ότι σε περίπτωση που υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, οι εργαζόμενοι δε θα ήταν αντίθετοι στην εκμετάλλευση των αποθηκών στο Νότιο Πρίνο.  «Απεναντίας, μια τέτοια εξέλιξη θα μας χαροποιούσε», σημειώνει.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.