ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΥΨΗΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ PSI

Θα ξεπεράσει το 80% η συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων PSI, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών.

Όπως σημειώνουν τα μέλη της επιτροπής των ομολογιούχων που διαπραγματεύτηκαν με την ελληνική κυβέρνηση τη συμφωνία του PSI κατέχουν ελληνικά ομόλογα ύψους 165 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 80% των ομολόγων που θα «κουρευτούν» (206 δισ. ευρώ). Μόνον η ελληνική συμμετοχή στο PSI προσεγγίζει τα 70 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 35% του συνόλου των ελληνικών ομολόγων που βρίσκεται στην κατοχή ιδιωτών. Υπενθυμίζεται ότι οι εγχώριες τράπεζες κατέχουν ομόλογα ύψους 45 δισ. ευρώ ενώ επιπλέον 23 δισ. ευρώ κατέχουν τα εγχώρια ασφαλιστικά ταμεία.

Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι πέραν της «ελληνικής συμμετοχής» με τα ομόλογα ύψους 68 δις. ευρώ που είναι δεδομένη μαζική θα είναι η συμμετοχή και των άλλων μελών της επιτροπής διαπραγμάτευσης. Στην επιτροπή μετείχαν περίπου 50 τράπεζες και ασφαλιστικοί οργανισμού μεταξύ αυτών:  Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank,  Eurobank EFG, Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Κύπρου και Marfin Popular Bank. Μετέχουν ακόμα οι:  Allianz, AXA,  BayernLB, BBVA, BNP Paribas, CNP Assurances, Commerzbank, DekBank, Dexia, Groupama, ING, Intesa San Paolo, Marathon Asset Management, Unicredit κ.α.

Σύμφωνα με αναλυτές σε περίπτωση υψηλής συμμετοχής, κοντά στο 80% ή υψηλότερα, τότε είναι πιθανό το ενδεχόμενο η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CAC's) να μην εκληφθεί ως πιστωτικό γεγονός. Αντίθετα αν το ποσοστό αποδοχής της πρότασης περιοριστεί σε χαμηλά επίπεδα, κοντά στο 66%, τότε πιθανότατα θα ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS).

Υπενθυμίζεται ότι το κούρεμα στο πλαίσιο του PSI θα ανέλθει στο 53,5% και θα  οδηγήσει σε μείωση του δημόσιου χρέους κατά 107 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα ομόλογα θα ανταλλαγούν με νέους τίτλους λήξης το 2042. Για τα ομόλογα που λήγουν έως το 2015 προσφέρεται επιτόκιο 2%, για όσα λήγουν έως το 2021 3% και για τα μετά το 2021 4,3%. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο  3,65%. Τα νέο ομόλογα θα περιλαμβάνουν ρήτρα ανάπτυξης η οποία θα προσφέρει επιπλέον απόδοση στους ομολογιούχους στην περίπτωση που η ανάπτυξη του ΑΕΠ ξεπεράσει ένα προκαθορισμένο όριο. Οι νέοι τίτλοι θα υπόκεινται στο αγγλικό δίκαιο.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.