ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ "ΚΟΥΡΕΜΑ" ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Και ενώ η Ευρώπη επικυρώνει τις αποφάσεις της για το νέο πακέτο διάσωσης, η Αθήνα μέσα σε 48 ώρες θα πρέπει να περάσει κρίσιμους εφαρμοστικούς νόμους από την Βουλή, που θα αλλάξουν άρδην το τοπίο σε εργασιακά και ασφαλιστικό.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Νόμος του κράτους θα γίνουν σήμερα οι ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%, τις περικοπές 12% έως 20% σε κύριες-επικουρικές συντάξεις, ενώ την Τετάρτη θα ψηφιστεί και το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για τα φάρμακα (γενόσημα) και το ωράριο των φαρμακείων.
Συγκεκριμένα, σήμερα θα ψηφισθούν από την Ολομέλεια της Βουλής τα μέτρα για το «ψαλίδι» σε μισθούς-συντάξεις και τις αλλαγές στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, ενώ την Τετάρτη τα μέτρα του υπουργείου Υγείας για την υποχρεωτική συνταγογράφηση δραστικής ουσίας, την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων και την υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Εντός της εβδομάδας θα πρέπει να έχουν εκδοθεί οι εγκύκλιοι για την κατάργηση της μετενέργειας, το πάγωμα ωριμάνσεων στον ιδιωτικό τομέα, την κατάργηση της υποχρεωτικής διαιτησίας, το κλείσιμο του ΟΕΚ και του ΟΕΕ, τη μείωση του ΠΔΕ, τη μείωση των λειτουργικών δαπανών και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.
Ακόμα, εκκρεμούν οι υπουργικές αποφάσεις για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων με πατέντα 6%, τη μείωση της μέγιστης τιμής γενόσημων 15%, την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων 15%, την επικαιροποίηση της αρνητικής λίστας φαρμάκων και τη συνταγογράφηση του φθηνότερου φαρμάκου.

Στο νομοσχέδιο για μισθούς-συντάξεις υπάρχουν ακόμα οι ρυθμίσεις για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2012 (μέτρα 3,2 δισ. ευρώ), εν μέσω πρόβλεψης για έλλειμμα 6,7% του ΑΕΠ εφέτος, από 5,4% βάσει της προηγούμενης εκτίμησης, η μείωση του εκλογικού επιδόματος, η περικοπή της αντιμισθίας των αιρετών υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και η παράταση της προθεσμίας για τα αυθαίρετα μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Το μεσημέρι σήμερα συγκαλείται το υπουργικό συμβούλιο για να «σφραγίσει» τις σχετικές αποφάσεις.

Την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος αναχωρεί για Βρυξέλλες για να δει τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους και την Πέμπτη θα μετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.