ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΛΜΟΥΝΙΑ: Η Ν.Δ. ΗΞΕΡΕ ΟΤΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΙΨΗΦΙΟ

Κόλαφος για την κυβέρνηση Καραμανλή είναι η επιστολή του τέως επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Χοακίν Αλμούνια, προς την εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τις καταγγελίες περί "φουσκώματος" του ελλείμματος του 2009.

Ανέφερε ότι η Κομισιόν είχε προειδοποιήσει από τον Ιούλιο του 2009 την ελληνική κυβέρνηση ότι αν συνεχιζόντουσαν οι τάσεις που είχαν διαμορφωθεί, το έλλειμμα θα ήταν διψήφιο. Παράλληλα, σημείωσε πως παρότι η Ελλάδα δεσμευόταν από το νόμο, διέκοψε τη δημοσίευση των μηνιαίων δεδομένων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το καλοκαίρι του 2009. Όσον αφορά στα μέτρα που είχαν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση της Ν.Δ. για τον περιορισμό του, υποστήριξε ότι «σε πολλές περιπτώσεις είχαν περιορισμένο πεδίο εφαρμογής και μικρό βαθμό εκτέλεσης». Αντιθέτως, δήλωσε ότι το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας  που εκπόνησε η κυβέρνηση Παπανδρέου «παρείχε πληροφορίες για ένα μεγάλο φάσμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προς δρομολόγηση εντός του 2010»

Αναφορικά με την κριτική που δέχεται η Κομισιόν επειδή αξιολόγησε θετικά το πρόγραμμα που παρουσίασε η κυβέρνηση Καραμανλή, δήλωσε πως «το θεώρησε εφικτό, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει έγκαιρη και επιτυχής υλοποίηση όλων των εξαγγελθέντων μέτρων, θεωρώντας αισιόδοξες τις επίσημες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και προειδοποιώντας για τους κινδύνους δημοσιονομικών αποκλίσεων, οφειλόμενους κυρίως στις ευνοϊκές μακροοικονομικές παραδοχές του προγράμματος».

Όσον αφορά στις ενστάσεις των παραιτηθέντων μελών της ΕΛΣΤΑΤ για τη μεθοδολογία υπολογισμού του ελλείμματος από τον πρόεδρο της Αρχής, ο Χ. Αλμούνια εμφανίστηκε διπλωματικός, λέγοντας πως ο κώδικας ορθής πρακτικής για τις ευρωπαϊκές στατιστικές, που δίνει στον επικεφαλής τής κάθε εθνικής Στατιστικής Αρχής "αποκλειστική αρμοδιότητα" για τα θέματα που καλύπτει, «δεν αποτελεί νομικά δεσμευτική πράξη».

Έγγραφες απαντήσεις για την υπόθεση έδωσε την Εξεταστική και ο επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ραντεμάχερ, ο οποίος συμφώνησε με τη μεθοδολογία που ακολούθησε ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου. "Η μεθοδολογία που εφαρμόζεται για τις στατιστικές της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος, δημιουργείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο", σημείωσε. Όσον αφορά στην ένταξη των ΔΕΚΟ στο έλλειμμα, δήλωσε πως πως η ταξινόμησή τους είχε ζητηθεί απ' την Ελλάδα ήδη από το 2002.

Χαρακτήρισε σημαντική τη βελτίωση στην ποιότητα των στατιστικών στοιχείων μετά τη δημιουργία της ΕΛΣΤΑΤ, παρουσιάζοντας ως απόδειξη το γεγονός ότι Eurostat δημοσίευσε τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος για τρεις συνεχόμενες φορές από τον Νοέμβριο του 2010 χωρίς επιφυλάξεις.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.