ΚΟΣΜΟΣ

ΑΜΑ ΚΑΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΧΥΛΟ...

Σε άμεση εφαρμογή τίθεται διάταγμα που ενέκρινε η ιταλική κυβέρνηση, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται στα κρουαζιερόπλοια να πλέουν σε πολύ μικρή απόσταση από την παραλία.

Η πρακτική αυτή άλλωστε συγκαταλέγεται στις αιτίες του ναυαγίου του Costa Concordia, την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου πλησίον του νησιού Τζίλιο (Φυσικό Πάρκο στο αρχιπέλαγος της Τοσκάνης), με απολογισμό 32 νεκρούς.

Το διάταγμα φέρει την υπογραφή των υπουργών Περιβάλλοντος και Οικονομικής Ανάπτυξης και προβλέπει συγκεκριμένα ότι «τα κρουαζιερόπλοια δεν μπορούν να προσεγγίζουν τα Φυσικά Πάρκα ή τις Προστατευμένες Ζώνες σε απόσταση μικρότερη των δύο ναυτικών μιλίων, δηλαδή 3,7 χιλιομέτρων».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος διευκρινίζει δε ότι η απαγόρευση αφορά και τις Προστατευμένες Ζώνες που φιλοξενούν φάλαινες, δελφίνια και βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά της Σαρδηνίας και της παραλίας της Τοσκάνης.

Στο μεταξύ, οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι μόλις καταστεί ασφαλής η εναλλακτική ρότα ναυσιπλοΐας στην περιοχή της Λιμνοθάλασσας της Βενετίας, θα απαγορευθεί αμέσως στα πλοία χωρητικότητας άνω των 40 χιλιάδων τόνων να καταπλέουν στην πόλη μέσω του Καναλιού της Τζιουντέκα και του έμπροσθεν αυτού Διαύλου του Αγίου Μάρκου. Η δημοτική Αρχή της Βενετίας παραπονείται συχνά, ότι η τακτική ναυσιπλοΐα σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων από τη στεριά προκαλεί στο πέρασμα του χρόνου ανεπανόρθωτες φθορές στα ιστορικά μνημεία της περιοχής. Παραπονείται, επίσης, ότι μια τόσο πυκνή κυκλοφορία επιβατών κρουαζιερόπλοιων στα μονοπάτια για πεζούς προκαλεί κατά κυριολεξία κυκλοφοριακά «εμφράγματα».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.