ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ

Όλες οι αλλαγές που έρχονται στην αγορά εργασίας βάσει του Μνημονίου 2. Φως στα γκρίζα σημεία ρίχνει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.

Στα 511 ευρώ μικτά πέφτουν οι μισθοί όλων των νέων ηλικίας έως 25 ετών. Στην εγκύκλιο του υπουργείο Εργασίας που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα, προβλέπεται ότι, ανεξαρτήτου κλάδου ή ειδικότητας, οι νέοι θα αμείβονται με τους μισθούς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, μειωμένους κατά 32%.

Παράλληλα, στην εγκύκλιο ορίζεται πως για όσους Κλαδικές Συμβάσεις έχει λήξει και η 6μηνη παράταση (μετά τη λήξη) τότε ισχύουν ατομικές συμβάσεις τόσο για τους ήδη εργαζόμενους όσο και για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, οι μειώσεις στους μισθούς ισχύουν αναδρομικά από 14 Φεβρουαρίου του 2012.

Τα κατώτατα νόμιμα όρια μισθών και ημερομισθίων διαμορφώνονται ως εξής:

-Βασικό ημερομίσθιο 26,18 ευρώ, για τον ανειδίκευτο άγαμο εργατοτεχνίτη.

-Βασικός μηνιαίος μισθός 586,08 ευρώ, για τον ανειδίκευτο άγαμο υπάλληλο.

Όσον αφορά στους νέους ηλικίας έως 25 ετών η μείωση του βασικού μισθού ανέρχεται σε 32%. Κατά συνέπεια οι μισθοί και τα ημερομίσθια διαμορφώνονται ως εξής:

-Βασικό ημερομίσθιο 22,83 ευρώ, για τον ανειδίκευτο άγαμο εργατοτεχνίτη.

-Βασικός μηνιαίος μισθός 510,95 ευρώ, για τον ανειδίκευτο άγαμο υπάλληλο.

Σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, για αυτές μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι από 14-02-12 συνάπτονται για ορισμένο χρόνο ισχύος, η διάρκεια του οποίου δεν μπορεί να είναι μικρότερη από ένα έτος και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία έτη.

Παράλληλα, οι συλλογικές συμβάσεις που βρίσκονται σε ισχύ, ήδη 24 μήνες μέχρι την 14-2-12 ή και περισσότερο, λήγουν μετά την παρέλευση ενός έτους, δηλαδή στις 14-2-13, εκτός κι αν λήγουν ή καταγγελθούν νωρίτερα.

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας εδώ.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.