ΕΛΛΑΔΑ

ΑΕΙ: ΑΠΟΣΥΝΔΕΕΤΑΙ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Πρόσθετη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, μετά το «κούρεμα» των αποθεματικών τους από την ΤτΕ, υποσχέθηκε ο υπουργός Παιδείας.

Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης ανακοίνωσε ότι αποσυνδέεται η χρηματοδότηση των ΑΕΙ από τη διαδικασία των εκλογών για την ανάδειξη των νέων Συμβουλίων Διοίκησης (σ.σ. κάτι που συμπεριλαμβανόταν και στα αιτήματα των πρυτάνεων). Έτσι, οι πρυτάνεις θα μπορούν να διαχειριστούν τα οικονομικά των πανεπιστημίων και οι Σύγκλητοι θα καταρτίσουν τους προϋπολογισμούς των Ιδρυμάτων.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε επισήμανε ότι έχει τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού για να κάνει ό,τι μπορεί, ώστε να έχουν τα πανεπιστήμια πρόσθετη χρηματοδότηση μετά το «κούρεμα» των αποθεματικών τους.

Επιπλέον ανακοίνωσε τη συγκρότηση επιτροπής από πρυτάνεις και στελέχη του υπουργείου. Στην επιτροπή θα μετέχουν οι: Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρος της Συνόδου των πρυτάνεων, Γιάννης Μυλόπουλος, πρύτανης Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Παναγιωτάκης, πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών, Κωνσταντίνος Ρέμελης , πρύτανης Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Σίμος Σιμόπουλος, πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Βασίλειος Παπάζογλου, ειδικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης και Αθανάσιος Κυριαζής (σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και πρώην ειδικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης).

Τα μέλη της επιτροπής θα πρέπει να μελετήσουν το νόμο-πλαίσιο και να παρουσιάσουν πόρισμα με βελτιώσεις έως τις 15 Μαΐου.

Ωστόσο, για ακόμη μία φορά τόσο ο Γ. Μπαμπινιώτης, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτοπουλος, διεμήνυσαν ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί και κάλεσαν τις πρυτανικές αρχές των ΑΕΙ να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας εξέφρασε ο πρύτανης του ΑΠΘ. «Τα πανεπιστήμια αποδεσμεύονται από το άγχος της μη χρηματοδότησης σε μία εποχή οικονομικής κρίσης. Οι εκβιασμοί δε συνάδουν με την Παιδεία και την ακαδημαϊκή ζωή, που απαιτεί διάλογο και συνεννόηση», τόνισε ο Γ. Μυλόπουλος,κάνοντας λόγο για μία μεγάλη επιτυχία των ΑΕΙ και του υπουργείου.

Αιχμές από Διαμαντοπούλου

Δήλωση για τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο Γ. Μπαμπινιώτης έκανε η τέως υπουργός Παιδείας και νυν Ανάπτυξης, Άννα Διαμαντοπούλου. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ανέφερε: «Ο νόμος για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που ψηφίστηκε από πρωτοφανή πλειοψηφία της Βουλής, εφαρμόζεται ήδη σε επτά ΑΕΙ και εμποδίζεται συστηματικά από εκείνες τις δυνάμεις οι οποίες από την αρχή τον πολέμησαν. Οι υγιείς δυνάμεις αυτού του τόπου, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή, θα αντισταθούν στις γνωστές πιέσεις και συντεχνίες, αποδεικνύοντας ότι έχουμε όλοι αντιληφθεί τις συμπεριφορές και τα λάθη που μας οδήγησαν εδώ ως χώρα».

Διαβάστε επίσης:

ΜΗΝΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ... ΚΟΥΡΕΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.