ΕΛΛΑΔΑ

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ

Γενικεύουν και σκληραίνουν τις κινητοποιήσεις τους ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, που συνεδριάζουν σήμερα.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Νέος γύρος ταλαιπωρίας για περισσότερους ασφαλισμένους αναμένεται να ανοίξει απόψε καθώς ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής συνεδριάζουν, με αντικείμενο την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους.

Στον πυρήνα της τεταμένης σχέσης των Φαρμακοποιών με το Υπουργείο Υγείας βρίσκονται μια σειρά ζητημάτων, με κυρίαρχα τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων, τα γενόσημα φάρμακα, το rebate και το ποσοστό κέρδους.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, η Γενική Συνέλευση του οποίου συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα, προσανατολίζεται στην άρση της πίστωσης και για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και άλλων ταμείων, λόγω των συσσωρευμένων οφειλών.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς τους φαρμακοποιούς της Αττικής ξεπερνούν τα 150 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 100 αφορούν σε οφειλές ταμείων του ΕΟΠΥΥ και συγκεκριμένα του ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.

Την ίδια ώρα, οι Φαρμακοποιοί έχουν ήδη καταβάλλει 140 εκατομμύρια καταβληθεί σε εταιρείες, αποθήκες και φορολογία, με αποτέλεσμα την οικονομική ασφυξία των φαρμακείων, καθώς τα κατασχετήρια έχουν ήδη φθάσει τα 200.

Σε επέκταση των κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα προσανατολίζεται ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, που επίσης συνεδριάζει το απόγευμα, αντιδρώντας μεταξύ άλλων και στη χορήγηση του φθηνότερου γενοσήμου στους ασφαλισμένους. Επίσης, καταδικάζουν την αύξηση του rebate, που συνοδεύεται από περαιτέρω μείωση του ποσοστού κέρδους, κατά 2,5% στη χονδρική. Μάλιστα, στρέφονται ξεκάθαρα εναντίον του Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, κατηγορώντας τον για εκβιασμό, με την κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, αν και η κινητοποίηση, μέχρι τώρα, αφορούσε σε άλλα ταμεία, που δεν καταβάλλουν τις οφειλές τους.

Εν τω μεταξύ, με κινητοποιήσεις προειδοποιούν και οι νοσοκομειακοί γιατροί, αντιδρώντας σε ενδεχόμενο κλείσιμο των 50 νοσοκομείων που συγχωνεύονται και αξιώνοντας επάρκεια υλικών και φαρμάκων, ασφαλή προγράμματα εφημεριών, δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες, προσλήψεις ιατρών και αναβάθμιση του ΕΟΠΥΥ.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.