ΚΟΣΜΟΣ

ΑΥΤΟΠΥΡΠΟΛΗΘΗΚΕ ΘΙΒΕΤΙΑΝΗ

Μια Θιβετιανή αυτοπυρπολήθηκε στη νοτιοδυτική Κίνα χθες (4/3) σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον της κινεζικής κυριαρχίας στην περιοχή, ανακοίνωσε μια οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μια ημέρα πριν από την έναρξη των εργασιών της λαϊκής εθνοσυνέλευσης, σύμφωνα με την οργάνωση Free Tibet, μια γυναίκα αυτοπυρπολήθηκε. Η γυναίκα λεγόταν Ρίντσεν, ήταν 32 ετών και μητέρα τεσσάρων παιδιών, υπέκυψε στα εγκαύματά της χθες κοντά σε ένα μοναστήρι στην επαρχία Σετσουάν.

Τοπικοί αξιωματούχοι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν το επεισόδιο. Πρόκειται για την 23η αυτοπυρπόληση μέσα σε περίπου ένα χρόνο. Τουλάχιστον οι 16 από τους ανθρώπους οι οποίοι προέβησαν σε αυτά τα διαβήματα διαμαρτυρίας υπέκυψαν, σύμφωνα με οργανώσεις Θιβετιανών. Στην πλειοψηφία τους, επρόκειτο για βουδιστές μοναχούς.

Ο Ζόργκγι, ένας Θιβετιανός ερευνητής στην Νταραμσάλα της Ινδίας, έδρα της εξόριστης κυβέρνησης του Θιβέτ, είπε ότι η Ρίντσεν ήταν χήρα, το μεγαλύτερο παιδί της είναι 13 ετών και το μικρότερο βρέφος. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, φώναζε συνθήματα στην διάρκεια της αυτοπυρπόλησής της: «Αφήστε να επιστρέψει η Αγιότητά του στο Θιβέτ» και «Θέλουμε ελευθερία στο Θιβέτ», είπε ο Ζόργκγι.

Για το Πεκίνο, οι αυτοπυρπολήσεις αποτελούν μια μικρή, αλλά δυνητικά αποσταθεροποιητική, πρόκληση στις πολιτικές της έναντι των μειονοτήτων, αλλά και έναντι της περιοχής. Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει όσους αυτοπυρπολούνται «τρομοκράτες» κι έχει επανειλημμένα κατηγορήσει εξόριστους ότι υποκινούν τις πράξεις αυτές, περιλαμβανομένου του Δαλάι Λάμα, που είχε διαφύγει στην Ινδία το 1959 μετά από μια εξέγερση η οποία κατεστάλη.

Η Κίνα λέει ότι απελευθέρωσε ειρηνικά το Θιβέτ το 1951 και βελτίωσε την τύχη Θιβετιανών παρέχοντας πόρους για την οικονομική ανάπτυξη της φτωχής και απομονωμένης περιοχής.

Ωστόσο πολλοί Θιβετιανοί λένε ότι δεν μπορούν να αντέξουν πλέον αυτή που θεωρούν αυξανόμενη κυριαρχία των Χαν, της μεγαλύτερης εθνότητας στην Κίνα, και την καταστολή της θρησκείας τους και του πολιτισμού τους. Η πρώτη αυτοπυρπόληση ήταν αυτή ενός νεαρού μοναχού από τη μονή Κίρτι, στην περιοχή Άλμπα, τον περασμένο Μάρτιο, με αφορμή την τρίτη επέτειο από την έναρξη των αντικινεζικών ταραχών του 2008 στη Λάσα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.