ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΟΥΡΑΚΗΣ

 Λεφτά υπάρχουν ..που έλεγε και μια ψυχή

Πως «κατάπιαν» τα λεφτά

Λεφτά υπάρχουν ..που έλεγε και μια ψυχή, αλλά το μεγάλο ζητούμενο είναι πως τα αξιοποιεί η Αθήνα: «Καθρέπτης» της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και κατ΄ επέκταση της κοινωνίας είναι ο τρόπος που χειριστήκαμε τα δεκάδες δισ. ευρώ που «έριξε» η Ευρώπη στην χώρα μας μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων.

Το πώς σκεπτόμαστε και εντέλει λειτουργούμε αποτυπώνεται με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο στην διαχείριση των «πλούσιων» κοινοτικών πόρων (45 δισ. ευρώ τα 2 τελευταία «πακέτα») που εισέρρευσαν όλα αυτά τα χρόνια στην πατρίδα μας.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα και ίσως αντιληφθούμε κάποια πράγματα ακόμη και για εμάς τους ίδιους..

Παράδειγμα 1:   Οι περιβόητες «ουρές» του Γ΄ ΚΠΣ, δηλαδή έργα της περιόδου 2000-2006. Τι συνέβη εδώ; Μιλάμε για περίπου 1.000 ημιτελή έργα, που αφορούν κυρίως την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το τελικό τους «κόστος» ήταν πολύ παραπάνω από αυτό που είχε προϋπολογιστεί από την Ένωση. Τα επιπλέον ποσά -ας μην κάνουμε τώρα κουβέντα για το πώς προέκυψαν οι «υπερβάσεις»- θα έπρεπε να τα βάλει η Ελλάδα από τον κρατικό «κορβανά».

Λίγο η «αμέλεια», άλλο τόσο η γραφειοκρατία, κάτι και η έλλειψη ρευστού απέμειναν 260 εκατ. ευρώ να καταβληθούν για να ολοκληρωθούν τα έργα. Αν όμως αυτά τα χρήματα δεν χορηγηθούν και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013 τα έργα παραμείνουν ημιτελή, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να «επιστρέψει» ως πρόστιμο στην Ένωση ποσό 3,5 δισ. ευρώ!!!

Με άλλα λόγια, για 260 εκατ. ευρώ δεν αποκλείεται να «χάσουμε» 3,5 δισ. ευρώ.

Και το πιο «αστείο» στην συγκεκριμένη περίπτωση; Ορισμένα έργα έχουν ολοκληρωθεί, αλλά δεν υπάρχει κάποιος -ανάδοχος να τα παραλάβει!! Γιατί; Επειδή τους αναδόχους τους «κατάπιε» ο …Καλλικράτης. Κάποιοι από τους Δήμους που δημοπράτησαν έργα, δεν υπάρχουν πια και ως εκ τούτου δεν υφίσταται και ο φορέας για λογαριασμό του οποίου έγινε το έργο!!!!

Παράδειγμα2: Απαλλοτριώσεις: Ας μην κουβεντιάσουμε πως κάποιοι «ατσίδες» -πιθανόν με πληροφόρηση εκ των έσω- έπιαναν τα «πόστα», αγοράζοντας αρκετά στρέμματα γης πάνω από τα οποία θα περνούσε  κάποιος δρόμος ή θα κατασκευαζόταν ένα έργο, αναμένοντας «γερές»  αποζημιώσεις από το Κράτος.. Η κοινότητα, λοιπόν, δικαιολογούσε ποσά στο 10% του προϋπολογισμού του εκάστοτε έργου για απαλλοτριώσεις.. εμείς όμως -ως large τύποι- «μοιράζαμε» το 25% και με τις ευλογίες των δικαστηρίων!!! Και εδώ απειλή «προστίμων» από την Ευρώπη…

Παράδειγμα3: Το Γ΄ ΚΠΣ το ανέλαβαν 33 Φορείς Διαχείρισης επανδρωμένοι με 1192 στελέχη. Για την διαχείριση του ΕΣΠΑ υιοθετήθηκαν 79 (!) δομές (διαχειριστικές αρχές και ενδιάμεσοι φορείς διαχείρισης, που ανέρχονται σε 106 με τις Τράπεζες) που αριθμούσαν 2.500 (!) ανθρώπους, ενώ υπήρχε δυνατότητα έκδοσης ΚΥ Αποφάσεων μέσω των οποίων το στελεχιακό δυναμικό μπορούσε να φτάσει τα 3.763 άτομα!!

Δηλαδή, για ένα πρόγραμμα στο 30% του προηγούμενου (το Γ΄ ΚΠΣ με όρους του 2000 αντιστοιχούσε στο 31% του ΑΕΠ, ενώ το 2007 το ΕΣΠΑ μετά βίας αντιστοιχούσε στο 9% του ΑΕΠ της ίδιας χρονιάς) δημιουργήθηκαν τριπλάσιες δομές διαχείρισης και επιστρατεύτηκαν τριπλάσια υψηλά αμειβόμενα στελέχη!!!!

Τεράστιος κόπος για να φτάσουμε στο τραγικό 2,9% ως ποσοστό απορρόφησης τον Δεκέμβριο του 2009, για ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2007 και έδωσε τις πρώτες του πληρωμές στα μέσα του 2009!!

Είναι ελάχιστα μόνον από τα δεκάδες παραδείγματα διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων.  Και ας έχουμε κατά νου ότι οι επιδοτήσεις ήταν λεφτά που μας τα «χάριζαν» για να στήσουμε τις υποδομές μας και να αναπτύξουμε τις παραγωγικές μας διαδικασίες. Και που τα «ρίξαμε»;

Σε έργα με αρχικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ και ..τελικό «λογαριασμό» 1, 2 δισ. ευρώ. Ή επιδοτώντας αγορές netbook και μπογιατίσματα.. Ναι.. Μπογιατίσματα…

Μήπως λοιπόν έχοντας την γνώση, πρέπει να αναρωτηθούμε αν «αυτή την Ελλάδα υπερασπιζόμαστε»; Εάν «αυτή την Ελλάδα θέλουμε για το μέλλον;».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.