ΚΟΣΜΟΣ

ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΑΓΩΓΟ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Ο αγωγός μέσω του οποίου μεταφέρεται αέριο στο Ισραήλ και στην Ιορδανία υπέστη νέα διπλή βομβιστική επίθεση χθες, Δευτέρα 5/3.

Πρόκειται για την 13η φορά που αγωγός αερίου δέχεται βομβιστική επίθεση, αφότου ανατράπηκε ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ το 2011, είπαν αυτόπτες μάρτυρες και ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η επίθεση έγινε σε τμήμα του αγωγού που περνά από την περιοχή Μασάιντ του Σινά, δυτικά της πόλης Αλ Αρίς, στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου, στις ακτές της Μεσογείου.

Αυτόπτες μάρτυρες και αξιωματούχοι στην Αλ Αρίς είπαν ότι οι δύο μηχανισμοί τοποθετήθηκαν σε απόσταση 15 μέτρων και πυροδοτήθηκαν με τηλεχειρισμό από ομάδα έξι ενόπλων οι οποίοι έφθασαν στην περιοχή με δύο ημιφορτηγά. Αξιωματούχος ανέφερε ότι στην περιοχή έσπευσαν άνδρες της πυροσβεστικής για να κατασβέσουν τη φωτιά. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν φλόγες ύψους 20 μέτρων μετά τις εκρήξεις.

Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στον αγωγό, ο οποίος είχε επανέλθει σε λειτουργία την περασμένη εβδομάδα, μετά την διακοπή της λειτουργίας του εξαιτίας μιας παρόμοιας επίθεσης την 5η Φεβρουαρίου.

Η συμφωνία για την πώληση αερίου στο Ισραήλ, που είχε συναφθεί πριν από 20 χρόνια, επί των ημερών του Χόσνι Μουμπάρακ, επικρίνεται έντονα από πολλούς στην Αίγυπτο, που θεωρούν πως το Ισραήλ πληρώνει πολύ χαμηλό τέλος.

Το Ισραήλ παράγει το 40% της ενέργειας που καταναλώνει με τη χρήση φυσικού αερίου και η Αίγυπτος του πωλεί περίπου το 43% του αερίου που εισάγει. Το αιγυπτιακό αέριο καλύπτει ακόμη το 80% της ζήτησης της Ιορδανίας για ηλεκτροπαραγωγή 6,8 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα.

Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ένοπλων Δυνάμεων (ΑΣΕΔ) είχε δεσμευτεί να εντείνει τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή το Νοέμβριο.

Να πούμε ότι τον αγωγό λειτουργεί η Gasco, θυγατρική της κρατικής εταιρίας EGAS.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.