ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΓΙΑΤΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ «ΤΑ ΒΑΖΕΙ» ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΗΛΙΟΣ

Ειδικό προνομιακό καθεστώς, τόσο για την προεργασία και αδειοδότηση, όσο και για την υλοποίηση κάθε επένδυσης που σχετίζεται με το περίφημο «Σχέδιο Ήλιος», δημιουργεί η κυβέρνηση με Νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Το «Σχέδιο Ήλιος» αφορά ως γνωστόν την αξιοποίηση της μεγάλης ηλιοφάνειας της Ελλάδας για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας από ξένες ή εγχώριες εταιρείες και τη μεταφορά της στις Ευρωπαϊκές χώρες, και ειδικότερα στη Γερμανία. Η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ δημιουργεί ένα είδος fast track για όλες τις σχετιζόμενες επενδύσεις, γεγονός που δημιουργεί αντιδράσεις από τους υπόλοιπους επενδυτές  του τομέα των φωτοβολταϊκών, οι οποίοι βλέπουν ότι οι Γερμανικές εταιρείες που θα έρθουν να δραστηριοποιηθούν στο συγκεκριμένο project θα έχουν όλα τα θέματα λυμένα, τη στιγμή που οι ίδιοι θα περιμένουν «στην ουρά» της ελληνικής γραφειοκρατίας. Στους διαμαρτυρόμενους επενδυτές και η εκκλησία της Ελλάδος που θέλει να εγκαταστήσει μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο σε εκτάσεις της Μονής Πεντέλης και η οποία δια στόματος αρχιεπισκόπου δήλωσε «Δεν μπορεί η Εκκλησία να αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία με τους χειρότερους δυνατούς όρους, σε αντίθεση με τους επίδοξους Γερμανούς επενδυτές».

Βασικό «εργαλείο» του σχεδίου είναι η σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΟΣ Α.Ε.» με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, και μετοχικό κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν κυρίως από τα έσοδα του «Πράσινου Ταμείου» από τις δημοπρατήσεις ρύπων κ.λπ. Πρόκειται για το φορέα υλοποίησης του «Σχεδίου Ήλιος», η οποία θα ιδρύει εταιρείες για τη λειτουργία ενός ή περισσοτέρων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε., ενώ μετά την έκδοση των αδειών, η Εταιρεία θα συμπράττει με στρατηγικό ή στρατηγικούς επενδυτές για την υλοποίηση των σταθμών παραγωγής που θα έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα.

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, η εταιρία, η οποία θα εξαιρείται από τις διατάξεις που ισχύουν για τους οργανισμούς και εταιρίες ιδιοκτησίας δημοσίου, ως βασικές αρμοδιότητές της έχει: τη διερεύνηση και αξιολόγηση του «ανανεώσιμου» δυναμικού της χώρας, τη διαχείριση για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου των ακινήτων τα οποία παραχωρούνται στα πλαίσια του προγράμματος, είτε από το Δημόσιο είτε από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών και έργων και την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών για τη μεταφορά της ενέργειας που θα παράγεται.

Ευνοϊκό καθεστώς

Ταυτόχρονα η εταιρεία του δημοσίου εξοπλίζεται με όλα τα «εφόδια» για να ξεπερνάει τα γραφειοκρατικά εμπόδια που είναι κανόνας για άλλες επενδύσεις. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

  • Οι αιτήσεις που κατατίθενται από την Εταιρία και τις εταιρίες – παραγωγούς εξετάζονται κατά προτεραιότητα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες μέσα σε 10 εργάσιμες ημέρες από την ημέρα κατάθεσης της αίτησης. Σημειώνεται ότι η υπέρβαση της συγκεκριμένης προθεσμίας συνιστά ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα του αρμόδιου υπαλλήλου. Επίσης, όσον αφορά την έκδοση προσφοράς σύνδεσης με το δίκτυο, η προθεσμία ορίζεται σε ένα μήνα.
  • Κατά προτεραιότητα εξετάζονται οι αιτήσεις για τις απαιτούμενες οικοδομικές ή άλλου τύπου άδειες.
  • Για την έκδοση της άδειας παραγωγής κάθε σταθμού από τη ΡΑΕ, δεν θα εξετάζεται η τεχνική και χρηματοοικονομική ικανότητα του επενδυτή. Αυτό θα όταν η εταιρία – παραγωγός έρχεται σε σύμπραξη με στρατηγικό επενδυτή.
  • Για την ένταξη των σταθμών παραγωγή του ΗΛΙΟΣ στο δίκτυο, το σχέδιο νόμου, αντί της σύμβασης πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας όπως προβλέπεται από τον ισχύοντα νόμο (3468/2006), προβλέπει την υπογραφή ειδικής σύμβασης μεταξύ της εταιρίας – παραγωγού και του αρμόδιου διαχειριστή, η οποία θα έχει διάρκεια 25 ετών.

Σε ακίνητα δημοσίου - ΟΤΑ

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στο νομοσχέδιο, η εγκατάσταση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του προγράμματος θα γίνεται σε ακίνητα του δημοσίου τα οποία θα παραχωρούνται δωρεάν στην εταιρία είτε σε ακίνητα που ανήκουν σε Ν.Π.Δ.Δ. ή ΟΤΑ Α’ ή Β’ βαθμού. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη σχετική διάταξη, σε περίπτωση που η τελευταία κατηγορία ακινήτων διακατέχεται παράνομα από τρίτους, προβλέπεται η  άμεση αποβολή των συγκεκριμένων προσώπων και η εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας περί προστασίας της δημόσιας κτήσης.

 

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: ΕΙΔΕ ΙΕΡΩΝΥΜΟ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ | Matrix 24 06/03/2012

    […] φωτοβολταϊκά που προωθεί η Εκκλησία στην Πεντέλη και είχε εκφράσει τη δυσφορία της Ιεράς Συνόδου για τα εμπ…. «Δεν μπορεί η Εκκλησία να αντιμετωπίζεται από την […]

  2. Pingback: ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΥΠΕΚΑ ΓΙΑ ΤΑ… ΙΕΡΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ | Matrix 24 05/03/2012

    […] ΓΙΑΤΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ «ΤΑ ΒΑΖΕΙ» ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΗΛΙΟΣ Tweet(function() { var po = document.createElement('script'); po.type = 'text/javascript'; […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.