ΚΟΣΜΟΣ

ΕΚΡΗΞΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Στα ύψη η ανεργία στη Μεγαλόνησο, με αποτέλεσμα να εκπονηθούν νέα προγράμματα εργοδότησης από το υπουργείο Εργασίας.

Νέο ρεκόρ κατέγραψε τον Φεβρουάριο η ανεργία στην Κύπρο, οποία ανήλθε στο 9,6%, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 32 χιλιάδες ανέργους. Το 68% αφορά Ελληνοκυπρίους, το 25% κοινοτικούς, το 7% Τουρκοκύπριους ή πολίτες τρίτων χωρών.

Το 2011 δαπανήθηκαν 98,4 εκατ. ευρώ, για ανεργιακό επίδομα και 31 εκατ. ευρώ για πλεονασμό.

Η υπουργός Εργασίας Σωτηρούλλα Χαραλάμπους ανακοίνωσε ότι προωθούνται πολλά προγράμματα για εργοδότηση ανέργων, ενώ σύντομα θα υλοποιηθεί και το πρόγραμμα για τους νέους άνεργους μέχρι 29 ετών. Υπέδειξε ότι προωθείται και η εφαρμογή των πρότυπων επαγγελματικών προσόντων.

Ήδη, η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού καθιέρωσε προσόντα για 70 επαγγέλματα. Στον ξενοδοχειακό κλάδο, αν εφαρμοστούν τα πρότυπα, θα πρέπει οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν και ελληνικά, όταν προσφέρουν υπηρεσίες σε τουρίστες.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής Αντρέας Φακοντής επέκρινε τους εργοδότες οι οποίοι αρνούνται να εφαρμόσουν τα πρότυπα.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής τους ΔΗΣΥ Χρίστος Στυλιανίδης χαρακτήρισε την ανεργία πυρίτιδα στα θεμέλια των ασφαλιστικών ταμείων. Η δε βουλευτής Ρούλα Μαυρονικόλα της ΕΔΕΚ ζήτησε την λήψη άμεσων μέτρων για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.