ΥΓΕΙΑ

Η ΔΙΑΙΤΑ ΤΗΣ… ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Την πλήρη αθώωση της σοκολάτας από τις κατηγορίες που την αναδεικνύουν σε παχυντικό τρόφιμο, επιδιώκει έρευνα. 

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Χαρμόσυνα τα νέα για τους λάτρεις της σοκολάτα. Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύθηκε σε τεύχος του «Archives of Internal Medicine», όσοι καταναλώνουν συχνά σοκολάτα είχαν μικρότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) συγκριτικά με εκείνους που δεν ενέκυπταν στο λαχταριστό πειρασμό. Με μια μικρή προϋπόθεση: τη σωματική δραστηριότητα.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, εξέτασαν περισσότερους από χίλιους υγιείς άνδρες και γυναίκες, χωρίς καρδιακή νόσο, διαβήτη ή χοληστερίνη, με μέσο όρο ηλικίας τα 57 έτη, ζητώντας να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο γύρω από τη διατροφική τους σχέση με τη σοκολάτα.

Τα άτομα που έτρωγαν σοκολάτα περίπου δύο φορές την βδομάδα και γυμνάζονταν τουλάχιστον 3 φορές εβδομάδα. Αλλά οι πιο πιστοί λάτρεις της σοκολάτας, είχαν μικρότερο ΔΜΣ, που αποτελεί την αναλογία ύψους και βάρους και χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της παχυσαρκίας.

Η σοκολάτα, αν και γεμάτη θερμίδες, είναι και πλήρης σε αντιοξειδωτικά και άλλα συστατικά που μπορεί να συνδράμουν στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δεν θα πρέπει όμως να αποτελέσουν λόγο για να συμπεριληφθεί η σοκολάτα στο καθημερινό διαιτολόγιο, τουλάχιστον προς το παρόν.
Τα οφέλη της σοκολάτας έχουν τονιστεί και στο παρελθόν. Μια περσινή έρευνα κατέδειξε πως όσοι τρώνε σοκολάτα έχουν 39% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής νόσου και 29% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό.

Προσοχή όμως! Δεν είναι όλες οι σοκολάτες ίδιες, καθώς κάποιες είναι φορτωμένες με υπερβολικές θερμίδες και ζάχαρη, που μπορεί να προκαλέσουν άλλα προβλήματα υγείας αν καταναλώνονται καθημερινά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.