ΚΟΣΜΟΣ

Η ΘΕΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Οι υποψήφιοι του Αγιατολλάχ Χεμενεί υπερψηφίσθηκαν στις βουλευτικές εκλογές του Ιράν. Ο Ομπάμα προειδοποιεί ότι όλα τα μέσα παραμένουν πάνω στο τραπέζι όσον αφορά το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Οι βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν στο Ιράν την Παρασκευή και όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης τα ποσοστά των εκλογέων που πήραν μέρος ήταν υψηλότερα κατά 8% από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2009. Οι μετριοπαθείς πολιτικοί και γενικά εκείνοι που αντιπολιτεύονται τη σημερινή κατάσταση στην Ισλαμική Δημοκρατία δεν είχαν φυσικά δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα και πολλοί από αυτούς βρέθηκαν στη φυλακή ή στην καλύτερη περίπτωση σε κατ’ οίκον περιορισμό. Είχαν μάλιστα ζητήσει από τους ψηφοφόρους να απέχουν και να μην ψηφίσουν.

Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα το βράδυ ή αύριο, όμως όπως σχολιάζουν αναλυτές που παρακολούθησαν από κοντά τα τεκταινόμενα, οι υποψήφιοι που τάχθηκαν υπέρ του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη συγκεντρώνουν περισσότερες από το 70% των 290 εδρών της Μαχλίς, του ιρανικού Κοινοβουλίου.

Αν επαληθευθούν τα αποτελέσματα, ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ουσιαστικά θα βρεθεί στη γωνία και το θεοκρατικό καθεστώς στη σημερινή μορφή του παίρνει πόντους. Το 2013 μάλιστα στις προεδρικές εκλογές είναι πολύ πιθανόν ο υποψήφιος που θα υποδειχθεί από τον Αλί Χαμενεί να είναι αυτός που θα αναλάβει την προεδρία. Η ήττα των υποστηρικτών του Αχμαντινετζάντ σημαίνει πολύ απλά ότι η εξουσία στο Ιράν δεν περνάει σε κοσμικούς με όποια μορφή κι αν αυτοί παρουσιασθούν ακόμη και τη σκληροπυρηνική τους, όπως ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Στην πρωτεύουσα Τεχεράνη, για παράδειγμα, στην οποία εκλέγονται 30 βουλευτές, οι υποδειχθέντες από τη θρησκευτική ηγεσία κέρδισαν τις 19 έδρες. Οι υποψήφιοι του προέδρου τις υπόλοιπες 11. Ο Χαμενεί σημείωσε εύκολες νίκες στις ιερές πόλεις των Σιιτών Κομ και Μασχάντ ενώ προηγείται και στις μεγάλες πόλεις της επαρχίας, Ισφαχάν και Ταμπρίζ όπου το 90% των ψηφοφόρων είχαν ψηφίσει υπέρ του Αχαμντινετζάντ το 2009. Βεβαίως πριν από τρία χρόνια ο Αχμαντινετζάντ ήταν κι αυτός ένας εκ των υποψηφίων της θεοκρατίας. Μπορεί να μην ήταν ο εκλεκτός του Χαμενεί, αλλά δεν είχε επέλθει ακόμη η ρήξη.

Η νέα Βουλή συνέρχεται τον Ιούνιο. Τα αποτελέσματα δείχνουν εμφανώς ότι στην κυβερνώσα ελίτ της Ισλαμικής Δημοκρατίας υπάρχει διχασμός, ένα βαθύ χάσμα το οποίο είναι δύσκολο να γεφυρωθεί. Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική του Ιράν. Ο 72χρονος Χαμενεί θα συνεχίσει τη σκληρή πολιτική του προς τις ΗΠΑ και τη Δύση.

Σήμερα Ομπάμα - Νετανιάχου 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας χθες σε σημαντικό αμερικανό-ισραηλινό συνέδριο υπογράμμισε ότι η διπλωματία θα πρέπει να εξαντλήσει κάθε της προσπάθεια ώστε το Ιράν να μην φθάσει στην παραγωγή της Βόμβας, όμως η Τεχεράνη δεν θα πρέπει να επαναπαυθεί διότι αν δεν υπάρξει λύση τότε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν άλλα μέσα. «Όλα τα μέσα παραμένουν στο τραπέζι» είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Μπαράκ Ομπάμα που είχε χθες 35λεπτη συνομιλία με τον πρόεδρο και γερόλυκο της ισραηλινής πολιτικής Σίμον Πέρες, είπε ακόμη ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, γεγονός που χαροποίησε τον πρωθυπουργό Νετανιάχου με τον οποίο συναντώνται σήμερα στον Λευκό Οίκο.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.