ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΝΕΡΑΚΙ

Η έλλειψή του (από την αρχαιότητα) αποτελεί έναν καλό λόγο για πόλεμο. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22/3), είναι ευκαιρία να μάθουμε πράγματα για το πολυτιμότερο αγαθό στη ζωή του ανθρώπου.

«Αν δεν μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το νερό της γεωργίας με σύνεση», μιας και η γεωργία είναι, μακράν, ο κύριος «χρήστης» γλυκού νερού, «θα αποτύχουμε να τερματίσουμε την πείνα, ενώ θα ανοίξουμε την πόρτα σε μια σειρά άλλων δεινών, όπως η ξηρασία, η πείνα και η πολιτική αστάθεια». Σε αυτή την προειδοποίηση προχώρησε ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, στο σημερινό μήνυμά του, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού, το θέμα της οποίας είναι «Νερό και Επισιτιστική Ασφάλεια». Τόνισε, παράλληλα, ότι η αειφόρος ασφάλεια των τροφίμων και του νερού, για όλους, απαιτεί την πλήρη δέσμευση όλων.

Η λειψυδρία αυξάνεται, επισημαίνει ο επικεφαλής του ΟΗΕ, σε πολλά μέρη του κόσμου. Οι ρυθμοί της γεωργικής παραγωγής επιβραδύνονται. Ταυτόχρονα, η αλλαγή του κλίματος μεγαλώνει τους κινδύνους για τους γεωργούς, ιδίως για τους φτωχούς αγρότες σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, που είναι οι πλέον ευάλωτοι και οι λιγότερο ικανοί να προσαρμοστούν, όπως υπογραμμίζει. Αυτές οι εξελίξεις επιτείνουν τον ανταγωνισμό για τους λιγοστούς υδατικούς πόρους, λέει ο γγ του ΟΗΕ. «Εμποδίζουν την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τροφή, νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής», επισημαίνει.

Υπενθυμίζει ότι σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι πεινούν, και περίπου 800 εκατομμύρια δεν έχουν ακόμη ασφαλή παροχή πόσιμου νερού. Κατά συνέπεια, «υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνουμε για να ενισχύσουμε τα θεμέλια της τοπικής, εθνικής και παγκόσμιας σταθερότητας», συμπεραίνει.

Νερό και Έλληνες

Περισσότερο από το 48% των Ελλήνων δεν γνωρίζουν πόσο νερό καταναλώνουν, ενώ περίπου το 19% εμφανίζονται να μη γνωρίζουν καν τι λογαριασμό πληρώνουν στις εταιρείες παροχής ύδατος. Τα αποκαλυπτικά στοιχεία πανελλαδικής έρευνας του Δικτύου Μεσόγειος SOS, με τίτλο «Από-Τιμώντας το νερό» και με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, παρουσίασαν χθες, σε ειδική θεματική ημερίδα οι εκπρόσωποι του Δικτύου. Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα άνω των 1.600 πολιτών, υψηλού μορφωτικού επιπέδου, κατά μέσο όρο.

Τα στοιχεία της έρευνας αποκάλυψαν, επίσης, σοβαρή έλλειψη ενημέρωσης και γνώσης περί το νερό σε σημαντικό ποσοστό πολιτών της ελληνικής κοινωνίας, πολίτες οι οποίοι ωστόσο, εμφανίστηκαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία θετικοί τόσο σε μία μικρή επιβάρυνση στον λογαριασμό τους, όσο και στη συμμετοχή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη βελτίωση της ποιότητας του πολυτιμότερου αγαθού.

ΕΥΔΑΠ και νερό

Ημερίδα για τις πρακτικές, τις τεχνολογίες και τις προοπτικές των φορέων παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στη Ελλάδα, οργανώνουν - με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού - η ΕΥΔΑΠ και η Περιφέρεια Αττικής, σήμερα 22/3, στο Ζάππειο Μέγαρο. Οι εργασίες της ημερίδας ξεκινούν στις 9:00 το πρωί.

Στην εκδήλωση διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες και εξειδικευμένα στελέχη της ΕΥΔΑΠ παρουσιάζουν εισηγήσεις για καίρια ζητήματα που αφορούν συνολικά τον κύκλο διαχείρισης του νερού και ειδικότερα:

Τον έλεγχο και την ποιότητα του πόσιμου ύδατος.

Το έλλειμμα και τις ανάγκες της χώρας σε υδατικά αποθέματα.

Τη συλλογή, επεξεργασία και διαχείριση των αστικών λυμάτων.

Την επαναχρησιμοποίηση του νερού από τις μονάδες επεξεργασίας λυμάτων.

Την οργάνωση και λειτουργία των φορέων διαχείρισης του νερού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.