ΕΛΛΑΔΑ

«ΘΥΕΛΛΑ» ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

«Πόλεμος»  ξέσπασε μεταξύ του υπουργού Παιδείας Γιώργου Μπαμπινιώτη και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, με αφορμή την κατάθεση της τροπολογίας για τις απολύσεις στα ιδιωτικά σχολεία.

Στην τροπολογία προβλέπεται αλλαγή της διαδικασίας ελέγχου νομιμότητας των απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών που μέχρι σήμερα ελέγχονταν από τα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «Ουσιαστικά ζητήματα και κυρίως η καταχρηστικότητα της καταγγελίας, ελέγχονται μόνο δικαστικώς και όχι διοικητικώς». Βάσει αυτού, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να καταγγέλλουν την απόλυση τους στα δικαστήρια και όχι στα υπηρεσιακά συμβούλιά τους, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Πάντως, τα ιδιωτικά σχολεία δεν μπορούν να απολύουν περισσότερους από έναν εκπαιδευτικό το χρόνο.

Η κατάθεση της τροπολογίας προκάλεσε την έκρηξη της ΟΙΕΛΕ, η οποία κάνει λόγο για « απαράδεκτη μεθόδευση του νέου υπουργού Παιδείας, Γ. Μπαμπινιώτη, ο οποίος στο μικρό διάστημα που του απομένει στο υπουργείο, επιχειρεί να τακτοποιήσει τα συντεχνιακά ζητήματα των σχολαρχών (στους οποίους και ο ίδιος ανήκει), αφαιρώντας τον έλεγχο της καταχρηστικότητας από τα υπηρεσιακά συμβούλια, ώστε να απολύονται εύκολα όλοι οι "ενοχλητικοί" εκπαιδευτικοί».

Μάλιστα, απέστειλε και σχετική ενημερωτική επιστολή - καταγγελία προς αρχηγούς και εκπροσώπους κομμάτων και προς όλους τους βουλευτές για την τροπολογία.

Η Ομοσπονδία προσανατολίζεται στην κήρυξη 24ωρης απεργίας για την Τετάρτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, στο οποίο κατατέθηκε η επίμαχη τροπολογία.

Παράλληλα, η ΟΙΕΛΕ είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδη για το θέμα, ο οποίος τους παρέπεμψε στο υπουργείο Παιδείας, τονίζοντας ότι δεν γνώριζε το περιεχόμενο της τροπολογίας και ότι δεν πρόκειται να τη στηρίξει στη Βουλή.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μπαμινιώτης, σε σημερινή του δήλωση υποστηρίζει ότι τροπολογία καταρτίστηκε πολύ πριν αναλάβει ο ίδιος, ενώ σημειώνει ότι αφορά μόνο «εξαιρετικές περιπτώσεις».

Σε δήλωσή του αναφέρει:

«Πρόκειται για το Νόμο 3848 που έχει ψηφισθεί το 2010 και ο οποίος παρουσίαζε προβλήματα στην εφαρμογή του, με αποτέλεσμα άλλα Υπηρεσιακά Συμβούλια να τηρούν το Νόμο και άλλα όχι, και ως εκ τούτου να υπάρχουν διαφοροποιημένες αποφάσεις και να μην ολοκληρώνονται οι διαδικασίες. Σημειωτέον, η διάταξη αφορά έναν εκπαιδευτικό ανά έτος και ανά βαθμίδα εκπαίδευσης.

Η τροπολογία κατατέθηκε ως διευκρινιστική ρύθμιση του Νόμου και είχε καταρτισθεί πολύ πριν αναλάβει ο νέος υπουργός, ο οποίος απλά και μόνον προώθησε τη σχετική διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά εξάλλου την ουσία του θέματος, επισημαίνεται το πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν ιδιωτικά σχολεία σε εξαιρετικές περιπτώσεις εκπαιδευτικών οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν ανταποκρίνονται στα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα. Το γεγονός αυτό προκαλεί την αγανάκτηση μαθητών και γονέων ειδικά όταν οι τελευταίοι προσπαθούν από το υστέρημά τους, πλέον, να καλύψουν τις δαπάνες μόρφωσης των παιδιών τους».

Το θέμα αναμένεται να μονοπωλήσει τη συνάντηση που θα έχουν ο Γ. Μπαμπινιώτης και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) την Παρασκευή, στις 13.00, στο υπουργείο Παιδείας.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.