ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΑΙ ΕΓΕΝΕΤΟ ΟΜΑΔΑ «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ»

Σήμερα «κληρώνει» για τους διαγραφέντες της Ν.Δ.. Όλες οι εκτιμήσεις τους φέρουν να συνιστούν ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα. Το «παρών» θα δώσουν οι Κ. Μαρκόπουλος και Χρ. Ζώης. Επιφυλάξεις από Γ. Βλάχο, στάση αναμονής με το βλέμμα στη Συγγρού από Γκιουλέκα και Βόζεμπεργκ.

Κοινοβουλευτική ομάδα μεγαλύτερη αυτή του ΣΥΡΙΖΑ με πλήρη δικαιώματα ως προς τις διαδικασίες της Βουλής συγκροτούν, εκτός απροόπτου, σε λίγες ώρες οι περισσότεροι από τους βουλευτές που βρέθηκε εκτός Νέας Δημοκρατίας εξαιτίας της καταψήφισης του Μνημονίου.

Πλην των Π. Καμμένου και Ελ. Κουντουρά που είναι ιδρυτικά στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα – και πιθανότατα και στους εκλογικούς συνδυασμός του νεοσύστατου κόμματος – αναμένεται να δηλώσουν παρών οι Κων. Μαρκόπουλος, Χρ. Ζώης (αναμένεται να ανακοινώσει μέχρι την Κυριακή αν θα πολιτευθεί), Παν. Μελάς, Σπ.Γαληνός, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, Μίκα Ιατρίδου, Δημήτρης Σταμάτης ενώ τη συμμετοχή του, χωρίς όμως να προτίθεται να πολιτευθεί, αναμένεται να δηλώσει και ο κ. Γ.Βαγιωνάς. Το παρών στη σημερινή συνάντηση θα δώσει και ο κ. Γ. Βλάχος, ο οποίος ωστόσο κρατάει ανοικτές όλες τις επιλογές του, εκφράζοντας έντονο προβληματισμό για τη διάρθρωση, τον τρόπο λειτουργίας αλλά και το πρόσωπο που θα ηγηθεί του νέου σχήματος.

Εκτός κίνησης, αναμένοντας μία αλλαγή στάση εκ μέρους της Συγγρού, αναμένεται ότι θα μείνουν ο κ. Κ. Γκιουλέκας, η Ελίζα Βόζεμπεργκ, ο Μαργ. Τζήμας και ο Γ. Καρασμάνης.

Στην περίπτωση που η προσπάθεια συγκρότησης κοινοβουλευτικής ομάδας στεφθεί από επιτυχία εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς οι διαγραφέντες αφ ενός θα δώσουν εικόνα οργανωμένου συνόλου, αφετέρου θα μπορούν να ενισχύσουν την παρέμβασή τους εντός κοινοβουλίου και, άρα, να επιτύχουν ισχυρότερη προβολή των θέσεών τους στην κοινωνία.

Τα τελευταία 24ώρα αναλώθηκαν σε συνεχείς συνεννοήσεις μεταξύ των βουλευτών, δια ζώσης ή τηλεφωνικώς, με στόχο τον συντονισμό τους αλλά και την άσκηση πίεσης προς μέλη της ομάδας που είχαν «δεύτερες σκέψεις», όπως η κ. Ελ. Βόζεμπεργκ ή ο Κ. Γκιουλέκας. Στον αντίποδα, πηγές της Συγγρού άφηναν να εννοηθεί ότι δεν «έχει κλείσει οριστικά η πόρτα» σε μία εμφανή προσπάθεια να περιορίσουν τον αριθμό των βουλευτών που θα συμμετέχουν στο νέο σχήμα.

Μείζον ζήτημα αποτελεί η λειτουργικότητα του νέου σχήματος, καθώς πέραν της σύμπτωσης στον αντιμνημονιακό λόγο, οι βουλευτές έχουν μάλλον λίγα κοινά μεταξύ τους. Παρά το γεγονός ότι πληροφορίες φέρουν τον κ. Καμμένο να μην επιμένει για την ηγεσία του σχήματος, πρακτικοί και τυπικοί λόγοι – ενδεχομένως και ο ενθουσιασμός από τις δημοσκοπήσεις – τον οδηγούν στην απόφαση να αναλάβει ο ίδιος επικεφαλής, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις προοπτικές του νέου σχήματος.

Πληροφορίες από το περιβάλλον Καμμένου, τον φέρουν να βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις εντός και εκτός κοινοβουλίου. Από τον Γιάννη Δημαρά και τον Π. Κουρουμπλή μέχρι την «κίνηση Καζάκη» και το Κόμμα των Αποστράτων, η ζύμωση είναι ενεργή και αποτυπώνει, αν μη τί άλλο, την πρωτοφανή ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι και οι προσπάθειες «γοητείας» του νέου σχήματος έναντι των «αντιμνημονιακών» συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ. Παρά το γεγονός ότι οι προσχωρήσεις μεσαίων και υψηλόβαθμων στελεχών στους Ανεξάρτητους Έλληνες δεν είναι μαζικές, οι πληροφορίες θέλουν πολλά από τα μέλη της γαλάζιας συνδικαλιστικής βάσης να δηλώνουν την υποστήριξή τους στο νέου φορέα.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.