ΚΟΣΜΟΣ

ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ-ΡΕΚΟΡ ΟΠΙΟΥ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ

Ο μεξικανικός στρατός κατέσχεσε 3.640 λίτρα ηρωίνης στην πολιτεία Γκερέρο, το μεγαλύτερο φορτίο αυτού του είδους ναρκωτικού που έχει κατασχεθεί ποτέ στην Ιστορία της χώρας.

Το υπουργείο Άμυνας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες ότι η ηρωίνη ανακαλύφθηκε σε ένα μυστικό εργαστήριο στο χωριό Λας Μέσα δε Πινέδα, στην περιοχή Κογιούκα δε Καταλάν. «Η ηρωίνη είχε μοιραστεί σε 60 δοχεία διαφόρων μεγεθών. Επίσης κατασχέθηκαν 16,7 κιλά πολτού οπίου, 22 κιλά οπιοπαπαρούνας και 10 λίτρα ακετόνης», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Το Μεξικό είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή οπιούχων (μετά το Αφγανιστάν), σύμφωνα με επίσημη αμερικανική έκθεση του 2011. Εκτός από τα οπιούχα, η παραγωγή μεθαμφεταμίνης, ενός επικίνδυνου και εξαιρετικά εθιστικού συνθετικού ναρκωτικού σημειώνει ραγδαία αύξηση στο Μεξικό, όπου παρασκευάζεται εύκολα και μετά περνά παράνομα από τα βόρεια σύνορα στις ΗΠΑ.

Περίπου 50.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη χώρα της κεντρικής Αμερικής τα τελευταία πέντε χρόνια σε επεισόδια βίας που επιρρίπτονται σε συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς τα καρτέλ μάχονται ανάμεσά τους και με τις υπηρεσίες ασφαλείας για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

Στο μεταξύ ο ΟΗΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μεξικού ότι αποτυγχάνει να ερευνήσει επαρκώς τις υποθέσεις χιλιάδων εξαφανισθέντων σε περιοχές όπου καταγράφονται συγκρούσεις ανάμεσα σε συμμορίες και μεταξύ οργανωμένου εγκλήματος και των υπηρεσιών ασφαλείας. Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού, δεν υπάρχει διαδικασία καταγραφής των εξαφανίσεων, οι διαδικασίες αναγνώρισης των θυμάτων δολοφόνων είναι ανεπαρκείς και το δικαστικό σύστημα είναι σε κακή κατάσταση.

Η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μεξικού έχει καταγράψει 5.400 περιπτώσεων εξαφανίσεων από το 2006. Εκτελεστές των καρτέλ συχνά παραμορφώνουν τις σορούς των θυμάτων τους με οξύ ή τις θάβουν σε μαζικούς τάφους, όπως αυτοί που ανακαλύφθηκαν στην πολιτεία Ντουράνγκο και περιείχαν πάνω από 300 πτώματα.

Ακτιβιστές κατηγορούν το στρατό ότι βρίσκεται πίσω από πολλές από τις εξαφανίσεις, ειδικά στη Σιουδάδ Χουάρες. Η έκθεση του ΟΗΕ, η οποία υποβλήθηκε στις μεξικανικές αρχές, κάλεσε την κυβέρνηση να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων για τους εξαφανισθέντες και να προωθήσει ένα νόμο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.