ΚΟΣΜΟΣ

ΚΙ ΑΛΛΗ ΑΥΤΟΠΥΡΠΟΛΗΣΗ ΣΤΟ ΘΙΒΕΤ

Ένας Θιβετιανός αυτοπυρπολήθηκε κι έχασε τη ζωή του στη νοτιοδυτική Κίνα. Πρόκειται για την τρίτη τέτοια ενέργεια σε ισάριθμες ημέρες στην ασιατική περιοχή.

Η συγκεκριμένη αυτοπυρπόληση είναι η 25η από το 2011. Με αυτό τον τρόπο 18 άνθρωποι υπέκυψαν στα τραύματα τους, σύμφωνα με οργανώσεις των μειονοτικών.

Οι άνθρωποι που αυτοπυρπολήθηκαν τις τελευταίες ημέρες ήταν πολίτες και όχι, όπως συμβαίνει συχνά, βουδιστές μοναχοί ή πρώην ιερωμένοι. Οι οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των μειονοτικών υποστήριξαν πως αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η απόγνωση διευρύνεται στις τάξεις των μειονοτικών, καθώς οι κινεζικές αρχές εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας στις περιοχές όπου ζουν Θιβετιανοί.

Οι αυτοπυρπολήσεις αποτελούν μια μικρή αλλά δυνητικά αποσταθεροποιητική πρόκληση για την πολιτική της Κίνας στην περιοχή και το Πεκίνο χαρακτηρίζει όσους αυτοπυρπολούνται «τρομοκράτες». Έχει επανειλημμένα κατηγορήσει εξόριστους ότι υποκινούν τις πράξεις αυτές, περιλαμβανομένου του Δαλάι Λάμα, που είχε διαφύγει στην Ινδία το 1959 μετά από μια εξέγερση η οποία κατεστάλη.

Οι οργανώσεις Ελεύθερο Θιβέτ και Διεθνής Εκστρατεία για το Θιβέτ ανέφεραν ότι ο Ντορτζί, 18 ετών, υπέκυψε αφού αυτοπυρπολήθηκε στην κομητεία Άμπα στην επαρχία Σετσουάν την Δευτέρα, διαμαρτυρόμενος για την κινεζική πολιτική στο Θιβέτ.

Ένας τοπικός αξιωματούχος και ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας είπαν στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι δεν γνωρίζουν τίποτε για το συμβάν.
«Η τρίτη αυτοπυρπόληση σε ισάριθμες ημέρες υπογραμμίζει ότι οι Θιβετιανοί δεν θα σταματήσουν να διαδηλώσουν ώσπου να ικανοποιηθούν οι εκκλήσεις τους για ελευθερία», ανέφερε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η διευθύντρια της οργάνωσης Ελεύθερο Θιβέτ, Στέφανι Μπρίγκντεν, από το Λονδίνο όπου εδρεύει η ΜΚΟ. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει αμέσως», πρόσθεσε η ίδια.

Η Κίνα λέει ότι απελευθέρωσε ειρηνικά το Θιβέτ το 1951 και βελτίωσε την ζωή των κατοίκων της φτωχής και απομονωμένης περιοχής παρέχοντας πόρους για την οικονομική ανάπτυξη της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.