ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ-ΑΜΥΝΑ

ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΜΠΑΜΑ-ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Η συνάντησή τους τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον χαρακτηρίζεται ως η κρισιμότερη των τελευταίων ετών. Οι Ισραηλινοί πιέζουν δαιμονοποιώντας το Ιράν. Η Ουάσιγκτων συγκρατείται.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Μία από τις μεγαλύτερες παρτίδες διπλωματικού πόκερ θα παιχθούν τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο, όπου πάνω στο τραπέζι θα παιχθεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα: Η επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Ο χαρακτηρισμός, η μεταφορά, ανήκει στον Ισραηλινό δημοσιογράφο Αλούφ Μπεν που γνωρίζει όσο ελάχιστοι τα στρατιωτικά θέματα στη Μέση Ανατολή. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτων από αύριο για να εκφωνήσει λόγο σε αμερικανο-εβραϊκό συνέδριο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα άνοιξε κατά κάποιον τρόπο τα χαρτιά του δηλώνοντας χθες σε συνέντευξή του στο « Atlantic Friday», ότι το Ιράν δεν διαθέτει ακόμη πυρηνικό όπλο και φάνηκε μάλλον αρνητικός στην ιδέα μίας «πρόωρης επίθεσης». Η Ουάσιγκτων δεν θέλει επουδενί να αρχίσει μία πολεμική αντιπαράθεση με την Ισλαμική Δημοκρατία. Ο Ομπάμα θα προτιμούσε, αν τελικώς η επίθεση θεωρηθεί αναπότρεπτη, η δουλειά να γίνει από το Ισραήλ κι εν συνεχεία να προσπαθήσει να κάνει αυτός τον πυροσβέστη.

Η ατζέντα του Δημοκράτη προέδρου έχει αλλάξει πολλάκις στη Μέση Ανατολή από την ημέρα που κάθισε στην καρέκλα του Οβάλ Γραφείου. Από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και το Ιράκ έχει περάσει στο Παλαιστινιακό και τώρα με την πίεση της κυβέρνησης του Ισραήλ τα βλέμματα όλα έχουν στραφεί στη χώρα του Σιιτικού Ισλάμ.

Οι Ισραηλινοί κατόρθωσαν με έντεχνο τρόπο να προσδιορίσουν ότι ο μέγας κίνδυνος που παρουσιάζεται σήμερα  για τη διεθνή ασφάλεια προέρχεται από το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν και την προσπάθειά του να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής χρησιμοποιώντας ως κύριο μοχλό πίεσης την πυρηνική τεχνολογία. Προσφάτως η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι το Ιράν έχει επεκτείνει τον εμπλουτισμό ουρανίου και τριπλασίασε τα αποθέματά του τους τέσσερις τελευταίους μήνες.

Αμερικανοί και Ισραηλινοί έχουν επιστρατεύσει κάθε δυνατό μέσο ώστε να βρίσκονται σε συνεχή ενημέρωση για τα όσα διαδραματίζονται στο Ιράν και γενικότερα στον Περσικό Κόλπο όπου πλέουν δύο αεροπλανοφόρα, το Λίνκολν και το Βίνσον με τα απαραίτητα συνοδευτικά πολεμικά σκάφη. Τις προάλλες λίγες μέρες μόλις πριν από τη συνάντηση της Δευτέρας στον Λευκό Οίκο, ο Νετανιάχου συναντήθηκε στο γραφείο του στην Ιερουσαλήμ με τον σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου για θέματα πληροφοριών Τζαίημς Κλάπερ. Η συνάντηση καλύφθηκε από πλήρη μυστικότητα.

Η αποστολή και των δύο ηγετών, οι αποφάσεις που θα ληφθούν τη Δευτέρα και οι εν γένει κινήσεις τους από εκεί και πέρα θεωρούνται ιδιαιτέρως ευαίσθητες γεωπολιτικά και σημαντικές για την πολιτική καριέρα και των δύο. Δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι το Νοέμβριο ο Μπαράκ Ομπάμα θα διεκδικήσει τη δεύτερη προεδρική του θητεία. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα θέσει σίγουρα «κόκκινες γραμμές» στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ή θα εξηγήσει στον συνομιλητή του κάτω από ποιες έκτακτες προϋποθέσεις θα ήταν πιθανή η υποστήριξή του στην καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ισφαχάν, της Νατάνζ και της Κομ.

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.