ΚΟΣΜΟΣ

ΜΟΣΧΑ: ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ

Αν αναρωτιέστε  ποιος νίκησε στις Ρωσικές προεδρικές εκλογές δεν πρόκειται  να κουραστείτε με υπολογισμούς.

Ο MVP της αναμέτρησης για τη ρωσική προεδρία είναι σίγουρα ο Πούτιν με ποσοστό 63,75% . Έθεσε από νωρίς τους όρους της επιβολής του και κατάφερε άνετα να επικρατήσει. Αν και αρκετοί αναλυτές συγκρίνουν τον για τρίτη φορά εκλεγμένο Ρώσο πρόεδρο με τσάρο, ειδικότερα με τον δεσποτικό Νικόλαο Β', ο ίδιος μάλλον προτιμά να το παρομοιάζουν με τον Πιότρ Στολύπιν, τον πρωθυπουργό του ίδιου Τσάρου και εξίσου αυταρχικό με το αφεντικό του, ωστόσο μεταρρυθμιστή ο οποίος προώθησε αλλαγές που καθησύχασαν τις αγανακτισμένες μάζες της εποχής του. Μετά, βέβαια, δολοφονήθηκε, αλλά αυτό δεν περνάει καν από το μυαλό του πανίσχυρου Πούτιν. Παρόλα αυτά με τη νέα λαϊκή εντολή έχει την άνεση να προωθήσει και αυτός ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα ανακουφίζει τους πλητόμενους οικονομικά συμπατριώτες του, ενώ ταυτόχρονα οφείλει να τηρήσει τις υποσχέσεις του  για πάταξη της διαφθοράς χρησιμοποιώντας το κρατικό μηχανισμό που ως τώρα κατέστειλε μόνο τους επικριτές της πρωθυπουργίας του.

Νίκησε ακόμα ο μέχρι χθες πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος περιμένει να ανταμειφθεί από το καινούργιο πρόεδρο για την αφοσίωση του. Η γνώριμη θέση του πρωθυπουργού τον περιμένει. Το πόσο θα παραμείνει βέβαια στη νέα καρέκλα θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις του στην οικονομία, αλλά και την αντιμετώπιση της διογκούμενης δυσφορίας των πολιτών. Για τον Πούτιν πάντως θα παραμένει διαρκώς πότε ανάχωμα και πότε σκαλοπάτι για τις επιδιώξεις του.

Νίκησαν ακόμα και οι ολιγάρχες, Το μήνυμα του Πούτιν ήταν σαφές. «Κάντε τις δουλειές σας, βγάλτε λεφτά, αλλά μακριά από τη πολιτική». Η περίπτωση του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Προχόροφ ήταν μια εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, αφού λέγεται ότι η υποψηφιότητα του έγινε κατόπιν ενθάρρυνσης του Πούτιν ο οποίος αναζητούσε μια μαριονέτα η οποία θα ανέκοπτε το ρεύμα προς τους πολιτικούς του αντιπάλους. Συνολικά πάντως οι ολιγάρχες δεν θα μείνουν δυσαρεστημένοι, καθώς ο νέος πρόεδρος τούς έχει υποσχεθεί έναν ακόμα γύρο ιδιωτικοποιήσεων που θα ξεπεράσει τα 50 δισ. δολάρια  μέσα στην επόμενα πενταετία.

Αν τέλος έχασε κάποιος αυτή θα ήταν μόνο η δημοκρατία. Όχι λόγω καταγγελιών για νοθεία αλλά γιατί έφθασε να αποδεχθεί ότι είχε μόνο μια λύση στον ορίζοντα. Την αλλαγή πόστων από το δίδυμο Πούτιν-Μεντβέντεφ η οποία μετά από 12 χρόνια μπορεί να αλλάξουν σειρά τα ονόματα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.