ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

Για περισσότερες από δεκαπέντε μέρες οι δικηγόροι όλης της χώρας απέχουν από τα καθήκοντά τους δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή τους στην πλήρη απελευθέρωση του επάγγελματός τους.

Το λουκέτο στα δικαστήρια έχει σαν αποτέλεσμα χιλιάδες  δικογραφίες να συσσωρεύονται στο ήδη  παραφορτωμένο συρτάρι της ελληνικής δικαιοσύνης, η οποία κινείται -κατά γενική ομολογία - με  τόσο αργούς ρυθμούς και  ενίοτε αγγίζει τα όρια της αρνησιδικίας.

Τις μέρες της δικηγορικής αποχής εκδικάζονται ,κατά παγία τακτική, μόνο κατεπείγουσες υποθέσεις στις οποίες συντρέχει κίνδυνος παραγραφής ή συμπλήρωσης 18μήνου , που είναι το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης για όλους τους κατηγορούμενους.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Η Ολομέλεια των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας  στην πρόσφατη συνεδρίασή της αποφάσισε νέο κύκλο κινητοποιήσεων για σήμερα και αύριο, αλλά και για τις 15 και 16 Μαρτίου 2012 . Γεγονός που σημαίνει ότι το... στοκ των δικαστηρίων θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Η δικηγορική κοινότητα , όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Ολομέλειας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αδαμόπουλος,  « διατρανώνει την έντονη και νομικά τεκμηριωμένη αντίθεσή της  στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη δίκαιη δίκη, επισημαίνοντας εκ νέου την ασυμβατότητα  σειράς ρυθμίσεων  με βασικές συνταγματικές παραδοχές  και εν γένει κατακτήσεις του δικαΪκού μας πολιτισμού» . Επιπλέον καταδικάζει , όπως λέει « τη διαρκώς επιχειρούμενη  κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα  πλήρη κατάλυση  κάθε έννοιας  κοινωνικού κράτους  και κράτους δικαίου ,που προωθείται με την υιοθέτηση  μέτρων «μνημονιακής » λογικής,πλήττοντας βάναυσα κατά τρόπο  κοινωνικά άδικο και ανάλγητο το μέσο πολίτη» .

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, σε πρόσφτατη συνέντευξή του  είχε πει ότι δεν κατανοεί  τον λόγο της απεργίας των δικηγόρων. Και είχε εξηγήσει πως έχει συσταθεί επιτροπή για τον νέο Kώδικα των Δικηγόρων  που θα ασχοληθεί με τα ζητήματα του κλάδου και αναμένεται να έχει ολοκληρώσει το έργο της μέχρι το τέλος Ιουνίου. Είχε μάλιστα διευκρινίσει  ότι  τα δύο  σημεία τριβής για τους δικηγόρους (υποχρεωτική παράστασή τους σε συμβόλαια  και κατώτατες αμοιβές σε έμμισθους δικηγόρους)  που αρχικά είχαν θεωρηθεί ως προαπαιτούμενα για  την εκταμίευση της νέας δόσης, τελικά  αποσυνδέθηκαν εν αναμονή του νέου Κώδικα Δικηγόρων .

ΣΤΟΝ ΧΟΡΟ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Από την 1η Μαρτίου  2012, εξάλλου στον κύκλο των κινητοποιήσεων  έχουν μπει, όπως είχαν προαναγγείλει, και οι δικαστικοί υπάλληλοι αντιδρώντας στη συρρίκνωση του μισθολογίου τους και στο γεγονός ότι παραμένουν δεκάδες οργανικές θέσεις κενές. Οι ελλείψεις σε  τεχνικές υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό, όπως κατ΄επανάληψη έχουν πει, καθιστούν  δυσχερή την άσκηση των καθηκόντων τους.

Γι΄αυτό από την 1η Μαρτίου αποφάσισαν :

1) Να τηρούν  αυστηρά και απαρέγκλιτα το ωράριο των ακροατηρίων και να κατεβαίνουν  από την έδρα ακριβώς στις 15:00 που λήγει το ωράριο λειτουργίας των δικαστηρίων .

2) Να μην εργάζονται  σε αυτόφωρα ή ανάκριση πέραν του νόμιμου ωραρίου τους , καθώς και να απέχουν από την εργασία τα Σάββατα και τις αργίες.

3) Οι επιμελητές διακίνησης δικογράφων δεν θα επιδίδουν τα σχετικά έγγραφα με ιδιωτικά μέσα μετακίνησης, συγκοινωνία ή ταξί, παρά μόνο με τα πόδια ή με όχημα που πρέπει να διαθέσει για το σκοπό αυτό η Υπηρεσία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.