ΕΛΛΑΔΑ

ΝΕΟ ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΑΕΙ

Την αναστολή των εκλογών στα ΑΕΙ προτείνει η Σύγκλητος του ΑΠΘ, μετά και την ματαίωσής τους, λόγω διαμαρτυριών, για τρίτη φορά. Η διαδικασία ματαιώθηκε και στο πανεπιστήμιο Πατρών, που τελεί υπό κατάληψη.

Παρά τις εξαγγελίες του νέου υπουργού Παιδείας Γιώργου Μπαμπινιώτη περί βελτιώσεων στο νόμο-πλαίσιο και την έκκλησή του για τήρηση του νόμου, η σημερινή διαδικασία για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών των νέων συμβουλίων διοίκησης δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Οι εκλογές ματαιώθηκαν τόσο στο Αριστοτέλειο όσο και στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη τύχη είχε η διαδικασία στο Πάντειο και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Το ζήτημα που έχει ανακύψει αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του Γιώργου Μπαμπινιώτη με τους πρυτάνεις την Παρασκευή.

Αναβολή με παραιτήσεις στο ΑΠΘ

Κατά τη σημερινή διαδικασία, φοιτητές και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, που διαφωνούν με το νόμο-πλαίσιο, παρεμπόδισαν τη διενέργεια των εκλογών στο ΑΠΘ.

Κατόπιν αυτού τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής Εκλογών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπέβαλαν την παραίτησή τους στον υπουργό Παιδείας.

Η τετραμελής Οργανωτική Επιτροπή που ήταν επιφορτισμένη με την διοργάνωση της ψηφοφορίας ανάδειξης των εσωτερικών μελών του νέου Συμβουλίου Διοίκησης, αποφάσισε ότι η «περαιτέρω παραμονή της στερείται αντικειμένου και νοήματος», καθώς η προβλεπόμενη από το νόμο ημερομηνία για την ολοκλήρωση του έργου της έχει λήξει (στις 16/1/2012) ανυπαίτια, γεγονός, που όπως επισημαίνει, «εξελίσσεται πλέον σε ένα είδος ομηρίας της, χωρίς εμφανή προοπτική».

Στην Επιτροπή συμμετείχαν ο πρώην πρύτανης, Αναστάσιος Μάνθος, ως πρόεδρος, και οι πρώην αντιπρυτάνεις, Σταύρος Πανάς, Αθανασία Τσατσάκου, Ολυμπία Γκίμπα-Τζιαμπίρη. Όπως εκτιμάται, ο ορισμός των νέων μελών της Οργανωτικής Επιτροπής θα γίνει με την προβλεπόμενη διαδικασία της αρχαιότητας των μελών ΔΕΠ, σε μελλοντικό χρόνο.

Εν τω μεταξύ, κατά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ νωρίτερα εκτιμήθηκε ότι η Οργανωτική Επιτροπή «έχει ολοκληρώσει το έργο της» και ότι θα πρέπει να ξεκινήσει νέος διάλογος σε νέα βάση για όσα συμβαίνουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα, ενώ οι σχετικές εκλογικές διαδικασίες θα πρέπει να ανασταλούν μέχρι την ολοκλήρωση του διαλόγου.

«Απευθύνουμε προς όλους, τόσο προς τους φορείς νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, όσο και προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, την έκκληση να προταχθεί ο ουσιαστικός διάλογος για τις ακαδημαϊκές αξίες και ελευθερίες, πολύ περισσότερο σήμερα που υπάρχουν ώριμες και επεξεργασμένες θέσεις» αναφέρει στο ψήφισμά της, η Σύγκλητος.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι μια ενδεχόμενη αστυνομική παρέμβαση θα αποτελούσε «επικίνδυνο εγχείρημα, αφού μπορεί να επιφέρει δυσανάλογα βαρύτερες συνέπειες και να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμο τραυματισμό της ακαδημαϊκής ειρήνης».
Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, δήλωσε ότι «η πόλωση και ο διχασμός δε μπορούν να αποτελούν συστατικά στοιχεία μιας μεταρρύθμισης για την ανώτατη εκπαίδευση» και ότι «τα πανεπιστήμια πρέπει να επανέλθουν σε ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία».

Κατάληψη στην Πάτρα

Υπό κατάληψη τελεί από νωρίς το πρωί το κτίριο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών. Οι διαδικασίες για την ανάδειξη των μελών της νέα διοίκηση δεν ξεκίνησαν ποτέ και τελικά οι εκλογές αναβλήθηκαν.

Έξω από το κτίριο συγκεντρώθηκαν το πρωί δεκάδες μέλη ΔΕΠ, φοιτητές, αλλά και εργαζόμενοι, που αντιδρούν στο νόμο Διαμαντοπούλου, ενώ δεν σημειώθηκαν επεισόδια.

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν σε ένα μήνα, ενώ με νεώτερη ανακοίνωση αναμένεται να γνωστοποιηθούν ο τόπος και ο τρόπος εκλογής.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.