ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΠΕΛΤΕΣ

«Κουρεύτηκαν 32 εκατ. ευρώ από το ειδικό λογαριασμό ναυτικών κι εφοπλιστών. Η ανεργία «πνίγει» όλες τις βαθμίδες ναυτικών.

Του Σάββα Ν. Αθανασίου

Το γεγονός που έριξε λάδι στη φωτιά στην Ακτή Μιαούλη και οι Έλληνες ναυτικοί βγαίνουν στους καταπέλτες των πλοίων,  είναι η αποκάλυψη ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ενημέρωσε τον Ειδικό Λογαριασμό Οικογενειακών Επιδομάτων  - και κατ’ επέκταση την ΠΝΟ – ότι στο λογαριασμό του υπάρχουν μόνο 19,5 εκατ. ευρώ από 51,6 εκατ. ευρώ που είχε στις 27 Ιανουαρίου 2012. Χάθηκαν δηλαδή   32 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια το 62% του κεφαλαίου του ΕΛΟΕΝ.  Η πληροφορία είναι ότι τα χρήματα των ναυτικών και των εφοπλιστών επενδύθηκαν σε κρατικά ομόλογα – εν αγνοία των ενδιαφερομένων – και τώρα κουρεύτηκαν …από το PSI.  Επιπλέον η κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση του ΕΛΟΕΝ που χορηγεί οικογενειακά επιδόματα στους Έλληνες ναυτικούς. Ο ΕΛΟΕΝ είναι ένας οργανισμός που δημιούργησαν οι εφοπλιστές και οι Έλληνες ναυτικοί, εισφέρουν  μόνο αυτοί και δίδονται επιδόματα στους ναυτικούς που έχουν παιδιά.  Τώρα, βλέπουν οι οικονομίες τους να εξαφανίζονται και αντιδρούν δυναμικά.

Σύμφωνα με την απογραφή ναυτεργατικού δυναμικού, που διενήργησε το αρμόδιο υπουργείο  Ναυτιλίας, τον Σεπτέμβριο του 2008, υπήρχαν ναυτολογημένοι συνολικά 15.721 Έλληνες ναυτικοί, 14.779 σε υπό ελληνική σημαία πλοία και άλλοι 942 Έλληνες ναυτικοί σε πλοία υπό ξένη σημαία.

Πλέον, η ανεργία αυξάνεται με τρελούς ρυθμούς. Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας, στο τέλος του προηγούμενου μήνα, οι άνεργοι ναυτικοί ανέρχονταν σε 3.387, ενώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα ανέρχονταν σε 2.433 και το ποσοστό αύξησης ήταν 39,2%.
Αναλυτικότερα, από τα στοιχεία οι άνεργοι πλοίαρχοι κάθε τάξεως ανέρχονταν συνολικά σε 593, ενώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα ήταν 493 (αύξηση 42,8%).
Η ανεργία παρουσιάζει μεγάλη αύξηση σε όλες τις βαθμίδες των πλοιάρχων, αλλά αριθμητικά το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει το «νέο αίμα» των πλοιάρχων Γ', οι οποίοι έφτασαν τους 228 ανέργους, ενώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα ήταν 161 (αύξηση 41,6%). Επίσης, οι άνεργοι πλοίαρχοι Α' τάξης ανέρχονταν σε 176 (ήταν 122, αύξηση 44,2%) και οι άνεργοι πλοίαρχοι Β' τάξης σε 189 (ήταν 132, αύξηση 43,1%). Οι άνεργοι πρώτοι μηχανικοί ήταν μόνο 55, ενώ το αντίστοιχο περυσινό μήνα ήταν 46, δηλαδή παρατηρείται μικρή ανεργία. Ωστόσο, οι άνεργοι τρίτοι μηχανικοί έφτασαν τους 206, εμφανίζοντας αύξηση κατά 36,4%, έναντι 151.
Στο κατώτερο πλήρωμα καταστρώματος, δηλαδή ναύκληροι, ναύτες και ναυτόπαιδες, οι άνεργοι έφτασαν τους 820, ενώ ήταν 591. Η ανεργία στους θαλαμηπόλους ανήλθε σε 730, ενώ ήταν 502, δηλαδή εμφανίζουν αύξηση κατά 45,4%. Το ποσοστό αυτό θα μεγαλώσει από τη φυγή όλων των κρουαζιερόπλοιων από την ελληνική σημαία.

Η ΠΝΟ αποφάσισε να πάει σε απεργιακές κινητοποιήσεις που θα κορυφωθούν την Μεγάλη Εβδομάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία των νησιών και τον προγραμματισμό των ταξιδιωτών.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.