ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ(;) ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΗΜΑΣ

Στην απόφαση να μην είναι μέλος της επόμενης Βουλής μοιάζει να έχει καταλήξει ο υπουργός Εξωτερικών. Δεν θα παραμείνει, πάντως, εκτός πολιτικής καθώς όλα τα σενάρια τον θέλουν βέβαιο μέλος της όποιας επόμενης κυβέρνησης. Στην Κορινθία υποψήφιος ο γιός του Χρήστος Δήμας.

«Δεν χρειάζεται να είσαι στη Βουλή για να συμμετέχεις στην πολιτική». Αυτή είναι μία από τις φράσεις που χρησιμοποιεί συχνά το τελευταίο διάστημα ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και υπουργός Εξωτερικών κ. Σταύρος Δήμας. Όχι γιατί δεν θέλει να είναι ένας από τους 300 της επόμενης Βουλής. Αλλά γιατί είναι πολύ πιθανό, δίπλα του να βρίσκεται και ο γιος του Χρήστος, υποψήφιος στην Κόρινθο.

Η ιδέα να μην πολιτευθεί, έστω μέσω της λίστας Επικρατείας, φαίνεται ότι ωρίμαζε επί μακρόν. Και χθες, στο περιθώριο της συνεδρίασης των Επιτροπών Οικονομικών και Εξωτερικών της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ο Σταύρος Δήμας ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι έχει λάβει τις αποφάσεις του.

«Είμαι υπουργός Εξωτερικών, πιστεύω ότι θα παραμείνω ως τις εκλογές… επειδή το υπουργείο Εξωτερικών έχει εθνική σημασία, λίγο θα ασχοληθώ με τις εκλογές και δεν θα μετέχω κιόλας» φέρεται ειπών ο κ. Δήμας, «απαντώντας» στην εκ παραδρομής προσφώνησή του από την Βάσω Παπανδρέου ως «αντιπροέδρου της κυβέρνησης».

Παρά το γεγονός ότι στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας έσπευσαν να υπογραμμίσουν ότι «ποτέ δεν ειπώθηκε ότι δεν θα είναι υποψήφιος», θεωρείται λίαν πιθανό ο κ. Δήμας να μην επιστρέψει στο κοινοβούλιο, τουλάχιστον όχι ως βουλευτής. Γιατί, σύμφωνα με όλα τα σενάρια, ο κ. Δήμας αναμένεται να έχει συμμετοχή – ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός – σε οποιοδήποτε αυριανό κυβερνητικό σχήμα, είτε αυτό θα στηρίζεται από μία αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία είτε θα αποτελεί καρπό διακομματικής συνεργασίας.

Η επιλογή Δήμα, που περιορίζει και τις εναντίον του αιχμές για «οικογενειοκρατία», μοιάζει να απελευθερώνει και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά ως προς τις επιλογές του για το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος. Ούτως ή άλλως η Νέα Δημοκρατία έχει βάσιμες ελπίδες για την ανάδειξη μόλις τεσσάρων βουλευτών από το Επικρατείας, και με δεδομένη την παρουσία των κ. Στ. Δήμα, Χρ. Λαζαρίδη και Γ. Μιχελάκη (τουλάχιστον με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες από τη Συγγρού) απέμενε μόλις μία βέβαιη έδρα αδιάθετη. Πλέον ο κ. Σαμαράς έχει περισσότερες επιλογές στα χέρια του προκειμένου να εξασφαλίσει την είσοδο στη Βουλή και σε προσωπικότητες εκτός πολιτικής και στενών γαλάζιων κομματικών ορίων.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.