ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΟΜΠΑΜΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΙΡΑΝ ΚΑΙ Β. ΚΟΡΕΑ

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα (26/3), στην διάρκεια ομιλίας του στη Σεούλ, ότι ο χρόνος εξαντλείται σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης της διένεξης του Ιράν με την δύση σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, ενώ μίλησε αυστηρά και για την Β. Κορέα.

«Για άλλη μια φορά, υπάρχει μια πιθανότητα διπλωματικής επίλυσης η οποία προσφέρει στο Ιράν πρόσβαση στην ειρηνική πυρηνική ενέργεια, ενώ καθησυχάζει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας», είπε ο Ομπάμα μιλώντας σε νοτιοκορεάτικο πανεπιστήμιο στη Σεούλ. «Σήμερα, θα συναντηθώ με τους ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας, καθώς εργαζόμαστε για να επιτύχουμε μια λύση βάσει της οποίας το Ιράν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του».

Παράλληλα, ο Ομπάμα απηύθυνε μια αυστηρή προειδοποίηση στη Βόρεια Κορέα για το δικό της πυρηνικό πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι οι «προκλήσεις» της Πιονγκγιάνγκ και η προσπάθειά της να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια.

«Να γνωρίζετε το εξής, δεν θα υπάρξουν άλλες επιβραβεύσεις για τις προκλήσεις. Αυτές οι ημέρες τέλειωσαν. Αυτή είναι η επιλογή που βρίσκεται μπροστά σας», είπε.

Ακόμη, ο Ομπάμα εξέφρασε τη θέση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να μειώσουν περαιτέρω το πυρηνικό τους οπλοστάσιο διατηρώντας όμως το στρατηγικό τους αποτρεπτικό χαρακτήρα. Πρόσθεσε ότι πρόκειται να θέσει το θέμα στον εκλεγμένο πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν όταν συναντηθούν -για πρώτη φορά αφότου ο Πούτιν αναδείχθηκε ξανά στο θώκο -τον Μάιο.

Νότια Κορέα και Ιαπωνία σε αναμμένα κάρβουνα

Η Νότια Κορέα θα καταρρίψει βορειοκορεατικό πύραυλο, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να εκτοξευθεί στα μέσα Απριλίου, αν αυτός παρεκκλίνει της πορείας του και περάσει σε νοτιοκορεατικό έδαφος, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας. «Προετοιμάζουμε τα μέσα για την παρακολούθηση της τροχιάς του πυραύλου και θα τον καταρρίψουμε αν παρεκκλίνει της προβλεπόμενης πορείας και υπάρξει πιθανότητα να πέσει το έδαφός μας», τόνισε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Νότια Κορέα και ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την δραστηριότητα στην βορειοκορεατική βάση Τονγκτσάνγκ-ρι, από όπου αναμένεται να εκτοξευθεί το διάστημα 12 ως 16 Απριλίου πύραυλος, ο οποίος θα θέσει σε τροχιά δορυφόρο για ειρηνικούς σκοπούς, σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ.

Η Σεούλ ανησυχεί μήπως ο πρώτος όροφος του πυραύλου που θα αποκολληθεί και θα πέσει στα Νοτιοκορεατικά ύδατα ή εδάφη, ενώ τις ίδιες ανησυχίες εκφράζει και η Ιαπωνία.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.