ΚΟΣΜΟΣ

ΠΑΓΩΝΕΙ Η Ε.Ε. ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣTHN ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται να ενισχύσουν σήμερα την πίεση προς την Ουγγαρία για το υπερβάλλον δημοσιονομικό της έλλειμμα παγώνοντας την καταβολή 495 εκατομμυρίων ευρώ ευρωπαϊκής βοήθειας προς τη Βουδαπέστη.

Διπλωμάτες προτείνουν την καθυστέρηση της σχετικής απόφασης μέχρι τον Σεπτέμβριο, με το επιχείρημα ότι οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να αρχίσουν με την έγκριση σύστασης προς τη Βουδαπέστη να μειώσει περαιτέρω το έλλειμμά της. Ωστόσο, η πρόταση δεν εξασφαλίζει την υποστήριξη των υπολοίπων 26 χωρών μελών της Ε.Ε. και σύμφωνα με διπλωματική πηγή, διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ενωσης.

Αν και το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ουγγαρίας αναμένεται να περιορισθεί στο απαιτούμενο 3% του ΑΕΠ, η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί δεν είναι παρά προσωρινά. «Περιμένουμε να παρουσιάσουν ένα σχέδιο προσαρμογής, το οποίο να είναι αξιόπιστο», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Η δε Ουγγαρία παραβιάζει το όριο του δημοσιονομικού ελλείμματος από την εισδοχή της στην Ενωση το 2004.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε κατά συνέπεια να παγώσει τα 495 εκατομμύρια ευρώ - το 29% που η Ουγγαρία πρέπει να λάβει ως οικονομική βοήθεια από το ταμείο συνοχής της Ε.Ε.- πόροι που διατίθενται στις φτωχότερες χώρες της Ενωσης για την κατασκευή έργων υποδομής. Είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμποδίζει την πρόσβαση στους εν λόγω πόρους χρηματοδότησης. Το εκτελεστικό όργανο της Ενωσης έχει υιοθετήσει αυστηρότερη στάση έπειτα από την ενίσχυση των εξουσιών του επί του προϋπολογισμού της ΕΕ μετά την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Η Ουγγαρία από την πλευρά της κατήγγειλε τη στάση της Ε.Ε. ως «αβάσιμη και άδικη». Πέρα του δημοσιονομικού ελλείμματος, η Βουδαπέστη ήλθε σε σύγκρουση με την Ε.Ε. και εξαιτίας της εισαγωγής νομοθετικών μεταρρυθμίσεων που υπονομεύουν την ανεξαρτησία της λειτουργίας της κεντρικής τράπεζας της Ουγγαρίας και το δικαστικού της συστήματος.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι τα δύο θέματα αντιμετωπίζονται χωριστά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.