ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΠΗΡΑΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΙ

Προθεσμία για να απολογηθούν αύριο και μεθαύριο πήραν οι συνολικά 45 συλληφθέντες που κατηγορούνται ως μέλη κυκλώματος  αρχαιοκαπηλίας.

Οι συλληφθέντες, μεταξύ αυτών και ο 66χρονος που φέρεται ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος, οδηγήθηκαν χθες το απόγευμα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, και μετά την άσκηση των προβλεπόμενων ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος, τους παρέπεμψε να απολογηθούν σε ανακριτή. Οι συλληφθέντες πήραν προθεσμία να απολογηθούν τμηματικά αύριο και μεθαύριο.

Σύμφωνα  με πληροφορίες από το ΑΠΕ, το δίκτυο των αρχαιοκάπηλων -ένα από τα μεγαλύτερα που αποκαλύφθηκαν στη χώρα μας- είχε έδρα τη Χαλκιδική και διατηρούσε αντιπροσώπους σε συνολικά 13 νομούς της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας. Οι αστυνομικές αρχές, ύστερα από πολύμηνες έρευνες, συνέλαβαν τελικά 45 μέλη του δικτύου και κατάσχεσαν έναν ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικό θησαυρό που βρισκόταν στα χέρια τους, αποτελούμενο από περίπου 10.000 αρχαία νομίσματα, χρυσά επιστόμια, κοσμήματα, αγαλματίδια, βυζαντινές εικόνες και πλήθος άλλων αντικειμένων, μαζί με καταλόγους αρχαιοτήτων, ανιχνευτές μετάλλων αλλά και όπλα.
Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περίπου 10.000 νομίσματα, που χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τη μετα-βυζαντινή περίοδο, στην πλειονότητά τους χάλκινα, καθώς και πολύ μεγάλος αριθμός αρχαίων αντικειμένων. Οι αρμόδιες αρχές ξεχωρίζουν τρία χρυσά επιστόμια, μικρά αγαλματίδια, και πλήθος κοσμημάτων, καθώς και δύο βυζαντινές ξύλινες δίπτυχες εικόνες, διαστάσεων 37Χ25 και 14Χ11 εκατοστών που απεικονίζουν μορφές αγίων. Εξαιρετικά σπάνιο θεωρείται ένα ασημένιο τετράδραχμο των ελληνιστών χρόνων με τη μορφή του Δία ή του Ηρακλή.

Οι έρευνες για την εξάρθρωση του κυκλώματος ξεκίνησαν τυχαία στα μέσα του περασμένου χρόνου, έπειτα από τη μυστηριώδη εξαφάνιση 68χρονου που είχε πέσει θύμα τροχαίου στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής. Οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν σε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και από τις κλήσεις προέκυψαν ύποπτες συνομιλίες του 68χρονου, με αντικείμενο την αναζήτηση και τη διάθεση αρχαίων αντικειμένων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.