ΥΓΕΙΑ

ΠΙΟ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ!

Το πιο κουρασμένο και απογοητευμένο παγκοσμίως είναι το νοσηλευτικό προσωπικό στην Ελλάδα, όπως έδειξε έρευνα σε 12 χώρες.

Του Αιμίλιου Νεγκή

Οι Έλληνες νοσηλευτές είναι οι πλέον καταπονημένοι και απογοητευμένοι σε παγκόσμιο επίπεδο από τις συνθήκες εργασίας και την ποιότητα της παρεχόμενης ιατρικής περίθαλψης!

Επίσης στην Ελλάδα καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά νοσηλευτών και νοσηλευτριών (78%) που δηλώνουν υπερβολική κόπωση (burnout), δυσαρέσκεια από τις συνθήκες εργασίας (56%) και πρόθεση να αλλάξουν επάγγελμα τον επόμενο χρόνο ( 49%). Αντιθέτως, οι λιγότερο κουρασμένοι νοσηλευτές δηλώνουν οι Ολλανδοί (ποσοστό 10%).

Αυτό τουλάχιστον έδειξε μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 12 χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύονται στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό British Medical Journal. Η έρευνα διεξήχθη σε 488 ευρωπαϊκά και σε 617 αμερικανικά νοσοκομεία, με τη συμμετοχή 60.000 μελών νοσηλευτικού προσωπικού και 130.000 ασθενών.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, περίπου οι μισοί νοσηλευτές που ρωτήθηκαν στη χώρα μας (ποσοστό 47%) δήλωσαν πως η ποιότητα της φροντίδας που παρέχεται στους ασθενείς είναι φτωχή ή μέτρια. Ποσοστό που τους εμφανίζει ως τους πιο δυσαρεστημένους μεταξύ των συναδέλφων τους σε άλλες χώρες, που πήραν μέρος στην έρευνα.

Οι συντάκτες της έκθεσης συμπεραίνουν πάντως ότι τα προβλήματα είναι κοινά στα νοσοκομεία παγκοσμίως. Συστήνουν ως στρατηγική χαμηλού κόστους για τη μεγαλύτερη ασφάλεια και την καλύτερη ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν τα νοσοκομεία τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας του νοσηλευτικού προσωπικού.

Πηγή: http://www.bmj.com/content/344/bmj.e1717

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.