ΥΓΕΙΑ

ΠΙΤΥΡΙΔΑ 'Η ...ΨΩΡΙΑΣΗ;

Με την πιτυρίδα συγχέουν συχνά πολλοί ασθενείς την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής. Αποτέλεσμα καθυστέρηση στη διάγνωση και υπό-θεραπεία της νόσου, που επιδεινώνεται και από το άγχος.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Σημαντική καθυστέρηση στη διάγνωση και προβλήματα στη θεραπεία της ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής παρατηρούνται σε χιλιάδες ασθενείς, οι οποίοι καθυστερούν να επισκεφθούν το δερματολόγο τους, νομίζοντας ότι έχουν πιτυρίδα.

Σύμφωνα με επιδημιολογική μελέτη, οι ασθενείς με ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής στη χώρα μας ανέρχονται σε 120 χιλιάδες, πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν, πέρα από τα συμπτώματα της νόσου, και την προκατάληψη και τον κοινωνικό αποκλεισμό, λόγω της λανθασμένης αντίληψης ότι η νόσος είναι μεταδοτική. Συχνά, λοιπόν, οι ασθενείς υποφέρουν από χαμηλή αυτοεκτίμηση και κατάθλιψη.

Ένας στους 50 ανθρώπους πάσχει από ψωρίαση, 250 χιλιάδες υπολογίζονται στην Ελλάδα και έως 100 εκατομμύρια παγκοσμίως,  και από αυτούς έως και το 60% εμφανίζει και ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής. Αν και οι μηχανισμοί εμφάνισης της ψωρίασης δεν έχουν αποσαφηνιστεί, είναι σίγουρο πως η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο. Είναι χαρακτηριστικό πως το ποσοστό εμφάνισης της νόσου, εάν ένας γονιός είναι ψωριασικός, αγγίζει το 28%, για να εκτιναχθεί στο 65% όταν είναι και οι δύο γονείς και στο 85% όταν έχει εμφανίσει ψωρίαση και ένας αδελφός.

Εντυπωσιακό είναι πως, η νόσος μπορεί να πυροδοτηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία (με συνηθέστερες τις ηλικίες μεταξύ 20 και 30 ετών) από την αλλαγή του καιρού, τραύμα στο δέρμα, μολυσματικές λοιμώξεις, αλλά και αντίδραση  σε φαρμακευτική αγωγή, ακόμη και λόγω καπνίσματος ή συναισθηματικού άγχους.

Άλλωστε, εμφανής είναι η σχέση με άλλες παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η παχυσαρκία, το έμφραγμα του μυοκαρδίου και η κατάθλιψη. Επιτακτική είναι ανάγκη, σύμφωνα με τους δερματολόγους, οι ψωριασικοί ασθενείς να αποφεύγουν τις στρεσογόνες καταστάσεις, καθώς η ψυχολογική κατάσταση επηρεάζει σημαντικά την πορεία της νόσου.

Παρόλα αυτά, υψηλό είναι το ποσοστό των ασθενών, γύρω στο 40%, που δεν συμμορφώνονται με τη θεραπεία, που συχνά είναι περίπλοκη, χρονοβόρα, που αφήνει λεκέδες και έχει δυσάρεστη οσμή. Μάλιστα, το ένα τρίτο των συνταγών δεν εκτελούνται τελικά, ενώ για όσες εκτελούνται ο μέσος όρος φθάνει τις 3 ημέρες.

Ελπίδα αποτελούν νέες εξελιγμένες τοπικές θεραπείες, ειδικά σχεδιασμένες και για το τριχωτό της κεφαλής, άοσμες, που δεν ερεθίζουν το δέρμα και είναι εύκολες στη χρήση. Σύμφωνα με τον καθηγητή Δερματολογίας, Δημήτρη Ρηγόπουλο οι εν λόγω θεραπείες εφαρμόζονται μόνο μια φορά την ημέρα, με τα πρώτα ορατά αποτελέσματα να παρατηρούνται από την πρώτη εβδομάδα στο 30%  των ασθενών, ενώ το ποσοστό των ασθενών που καθαρίζουν κατά τη δεύτερη εβδομάδα εκτοξεύεται στο 60%.

Αξίζει να σημειώσουμε πως, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την ψωρίαση, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά .

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.