ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΗΡΕ ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΕΚ, ΕΧΤΙΣΕ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΠΙΣΙΝΑ ΚΑΙ "ΚΕΡΔΙΣΕ" 40%

Το δάνειο που δόθηκε από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας προορίζονταν, σύμφωνα με το συμβόλαιο, για πρώτη κατοικία 200 τ.μ. που είχε και πισίνα. Με νόμο που αμέσως μετά καταργήθηκε, «κέρδισε» το 40% του δανείου! 

Μπορεί να επιδοτηθεί κάποιος από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας για να φτιάξει πρώτη κατοικία με πισίνα; Αν διαθέτει τα κατάλληλα μέσα η απάντηση είναι θετική. Σύμφωνα με πληροφορίες, εν ενεργεία υπουργός ο οποίος κατείχε παλαιότερα άλλη θεσμική θέση, κατάφερε να πάρει επιδοτούμενο δάνειο από τον ΟΕΚ ως «πολύτεκνος».

Η υπόθεση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «πολυδιάστατη» καθώς περιέχει στοιχεία που προκαλούν σοβαρά ερωτήματα τόσο σε ηθικό, όσο και σε νομικό επίπεδο. Το μείζον ζήτημα σχετίζεται με την έγκριση ενός δανείου τα χρήματα του οποίου προέρχονται από εργατικές εισφορές και δόθηκαν για να ανεγερθεί μια κατοικία 199,80 τετραγωνικών μέτρων, η οποία μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει το συμβόλαιο, περιέχει και πισίνα! Ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που η πισίνα είναι νόμιμη και δηλωμένη, τίθεται ένα νομικό και ηθικό ερώτημα: επιτρέπεται ένα ποσό που προέρχεται από ένα τέτοιο οργανισμό να αξιοποιείται για ένα είδος πολυτελείας; Αν ναι υπάρχουν και άλλοι δικαιούχοι που τους έχει εγκριθεί δάνειο για να φτιάξουν πισίνα;

Μια δεύτερη πτυχή του θέματος σχετίζεται με το γεγονός ότι η σύζυγος του υπουργού, η οποία  και αιτήθηκε το δάνειο, εμφανίστηκε να ασκεί το επάγγελμα των οικιακών! (Σημείωση στο συμβόλαιο ως ιδιοκτήτες εμφανίζονται και οι δύο). Με δεδομένο ότι δικαιούχοι επιδότησης είναι μόνο εκείνοι που εργάζονται, ο σύζυγος φρόντισε να εμφανίσει την αιτούσα ως ασφαλισμένη σε δική του επιχείρηση!

Η υπόθεση όμως δεν τελειώνει στο σημείο αυτό. Το δάνειο εγκρίθηκε στους ενδιαφερόμενους και εντάχθηκαν σε ρύθμιση που αφορά πολύτεκνους. Περίπου στα τέλη του 2007 το δάνειο των 145.000 ευρώ, εγκρίθηκε στους αιτούντες. Η πρώτη καταβολή αποπληρωμής ξεκίνησε στα μέσα του 2010. Αφού καταβλήθηκαν περίπου 4.000 ευρώ σε δόσεις, ένα δεκαήμερο πριν την κατάργηση των ευνοϊκών διατάξεων για τρίτεκνους  το ζευγάρι προχώρησε, στα μέσα Φεβρουαρίου του 2011, στην εξόφληση όλου του ποσού.

Ποιο είναι το ενδιαφέρον σ' αυτή τη περίπτωση; Το γεγονός ότι αξιοποιήθηκε η Υπουργική Απόφαση 50/165 (27/3/2000) σύμφωνα με την οποία προβλεπόταν ότι σε περίπτωση καταβολής του συνόλου του δανείου μια σειρά από κατηγορίες πολιτών,  όπως οι τρίτεκνοι και τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης και εξασφαλίζουν έκπτωση 40%.

Με απλά μαθηματικά το ποσό που κατέβαλαν μετρητά ήταν της τάξεως των 85.000 ευρώ. Αν στο ποσό αυτό υπολογιστούν και οι 4.000 που είχαν πληρώσει με τη μορφή δόσεων το ποσό που καταβλήθηκε συνολικά ήταν 89.000 ευρώ και η έκπτωση έφτασε στις 56.000 ευρώ!

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο οικονομικός εισαγγελέας  Γρ. Πεπόνης έχει υπόψη του τη σχετική υπόθεση και δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε διερεύνηση της.

Το όλο θέμα παρουσιάζει ένα επιπλέον σημειολογικό ενδιαφέρον καθώς πριν από μερικές ημέρες ελήφθη η απόφαση κατάργησης του Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας. Ενός οργανισμού που μέχρι τώρα παρείχε επιδότηση ενοικίου σε 120.000 δικαιούχους και επιδότηση επιτοκίου σε 83.000 εργαζόμενους.

 

 

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. I.Z. 13:19 06/03/2012

    Δεν έχουμε καταλάβει Πως τα 50.000 του κ. Ραγκούση και του όποιου άλλου ευνοήθηκε ή ευνοείτε,  με οποιδήποτε τρόπο,  βλέπετε παραγωγή τέτοιων  νομοθετημάτων συνεχίζεται, πρόσφατη είναι η είδηση  για 25 βουλευτές που ζητούν κούρεμα 30% των δανείων,
    Είναι σε βάρος όλων μας, ανέργων υποαπασχολούμενων, αστέγων, φτωχών, εντίμων και συνεπών πολιτών, ότι, ο τρόπος που ίσως να αλλάξει κάτι είναι να ξεκινήσουν  αμεσα τα  λαϊκά δικαστήρια σε κάθε πλατεία. Πάνε σε εκλογές εσωκομματικές,και μετά  εθνικές σαν να μην τρέχει τίποτα.     

  2. Pingback: Ανώνυμος 05/03/2012

    […] […]

  3. Μπράβο  πολύ ωραίο και κατατοπιστικό  site

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.