ΚΟΣΜΟΣ

ΠΡΟΣ ΤΕΡΨΙΝ... Η ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

Είναι  ευαίσθητοι οι Ιρανοί...στην ευαίσθητη τεχνολογία. Τελικώς αποφάσισαν να δείξουν πόσο καλά τα καταφέρνουν. Πενήντα δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το Ιρανικό Διαστημικό Κέντρο στο Αλμπόρζ.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Το Ιράν για πρώτη φορά άνοιξε για τους ξένους δημοσιογράφους, το Διαστημικό της Κέντρο. Η Ισλαμική Δημοκρατία δεν είναι μόνον αυστηρό Σιιτικό Ισλάμ, ούτε πυρηνική τεχνολογία μόνον, για την οποία τόσος λόγος γίνεται. Μόλις πριν από ένα μήνα από τις μυστικές μέχρι χθες εγκαταστάσεις του Αλμπόρζ εκτοξεύθηκε ένας νέος δορυφόρος στο διάστημα.

Ο σκοπός της επίσκεψης που έγινε χθες ήταν καθαρά προπαγανδιστικός. Η κυβέρνηση θέλησε να δείξει ότι δεν έχει πρόβλημα να επιτρέψει σε δυτικούς να ρίξουν μιά ματιά ακόμη και στην πλέον ευαίσθητη τεχνολογία τους. Φυσικά με την τουρνέ των δημοσιογράφων στο διαστημικό κέντρο του Αλμπόρζ, περίπου 55 χιλιόμετρα δυτικά της Τεχεράνης, το Ιράν θέλει να φανεί εκτός συνόρων του, η τρομερή ανάπτυξη που έχει επιτύχει και στην αεροναυτική τεχνολογία.

Η Τεχεράνη διαθέτει ένα εξαιρετικά φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα το οποίο επίσης έχει «τρομάξει» τη Δύση. Διότι κι αυτό έχει τις πιθανές στρατιωτικές επιπλοκές του. Οι παλαιότεροι θα ενθυμούνται φυσικά τις συζητήσεις επί συζητήσεων, επί εποχής προεδρείας Ρήγκαν στην Ουάσιγκτων όταν «Ο Πόλεμος των Αστρων» ήταν στο φόρτε του και οι εγκλήσεις με τη Σοβιετική Ένωση ήταν η καθημερινή τροφή της διεθνούς ειδησεογραφίας.

Οι ειδκοί επιστήμονες εξηγούν ότι η ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται στους προωθητικούς πυραύλους που στέλνουν τους ιρανικούς δορυφόρους στο διάστημα, συμπεριλαμβανομένου και του δορυφόρου που εκτοξεύθηκε στις 3 Φεβρουαρίου (ονομάζεται Ναβίντ ήτοι Ευαγγέλιο) δύναται να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή διηπειρωτικών πυραύλων.

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι ο «Ναβίντ» σχεδιάσθηκε για τη συγκέντρωση πληροφοριών περί κλιματολογικών συνθηκών και για την παρατήρηση φυσικών καταστροφών.

Ο πρώτος ιρανικός δορυφόρος που ονομάσθηκε «Ελπίδα» ετέθη σε τροχιά τον Φερβουάριο του 2009. Μέσα στην επόμενη δεκαετία έχουν την πρόθεση να στείλουν σε τροχιά γύρω από τη Γη και τον πρώτο άνθρωπο. Το 2005 οι Ιρανοί είχαν εκτοξεύσει τον πρώτο εμπορικό δορυφόρο τους με τη βοήθεια της Μόσχας που είναι συνέταιρος τους, μαζί με την Βόρεια Κορέα και την Κϊνα στη διαστημική τεχνολογία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.