ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΠΡΟΤAΣΗ ΔΗΜΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

Ριζικές τομές με στόχο τον εκσυγχρονισμό του ποινικού κώδικα προτείνει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το πακέτο προτάσεων παρουσιάστηκε σήμερα, παρουσία της ηγεσίας  του Αρείου Πάγου και ανώτατων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών. Η  επέκταση του μέτρου της δήμευσης της περιουσίας όσων εμπλέκονται σε εγκλήματα με οικονομικά υπόστρωμα, ακόμα κι αν αυτά τα οικονομικά οφέλη εχουν μεταβιβαστεί ήδη και έχουν αναμειχθεί με νόμιμα περιουσιακά στοιχεία  είναι από τις βασικότερες αλλαγές στις προτάσεις για την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα που παρουσίασε η πρόεδρος της επιτροπής Καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου στο πανεπιστήμιο της ΘεσσαλονίκηςΕλισάβετ  Συμεωνίδου- Καστανίδου. Στην παρουσίαση των προτάσεων της επιτροπής που έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτ. Παπαιωάννου , επιφέρονται ριζικές αλλαγές στον ισχύοντα από το 1950 Ποινικό Κώδικα, οι οποίες θα τεθούν σε δημόσιο διάλογο και , όπως ευελπιστεί η ηγεσία του υπουργείου, θα ψηφιστούν από την επόμενη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις προτάσεις αυτές μεταξύ άλλων προβλέπεται  ότι :

1. Διευρύνεται το περιεχόμενο της δήμευσης ως παρεπόμενης ποινής ώστε να αντιμετωπιστούν και οι περιπτώσεις που τα προϊόντα του εγκλήματος και τα  υπόλοιπα δημευτέα αντικείμενα έχουν αναμιχθεί με περιουσία που αποκτήθηκε από νόμιμες πηγές, δεν υπάρχουν πλέον, δεν έχουν βρεθεί στο σύνολό τους ή ανήκουν εν όλω ή εν μέρει σε τρίτο, σε βάρος του οποίου δεν είναι δυνατόν να επιβληθεί δήμευση.

2. Καταργούνται τα πταίσματα από την κατηγορία των εγκλημάτων τα οποία θα τιμωρούνται μόνο με διοικητικές ποινές.

3. Καταργείται το μέτρο της μετατροπής της ποινής σε χρηματική καθώς όπως ειπώθηκε είναι ένα μετρο ανισο αφού οι εύποροι έχουν τη δυνατότητα εξαγοράς της ποινής αντίθετα με τα αδύναμα κοινωνικα στρώματα. Παράλληλα επεκτείνεται το μέτρο της αναστολής εκτέλεσης της ποινής για όλες τις ποινές έως 3 χρόνια. Δηλαδή  ο δικαστής θα έχει να επιλέξει μεταξύ του εγκλεισμού του κατηγορουμένου ή της αναστολής της ποινής του.
4. Για πρώτη φορά  τυποποιούνται αυτοτελή αδικήματα που τελούνται κατά του περιβάλλοντος.
5.  Στα εγκλήματα κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας, τιμωρείται για πρώτη φορά ο γιατρός ο οποίος κατά τη διάρκεια προγεννητικού ελέγχου μετά την εικοστή εβδομάδα της κύησης δεν διαγιγνώσκει από αμέλειά του σοβαρή ανωμαλία του εμβρύου που επάγεται τη γέννηση παθολογικού νεογνού, εφόσον η πάθηση αυτή εμφανισθεί στο νεογνό.

6. Καταργείται η διάκριση μεταξύ φυλάκισης και κάθειρξης και προβλέπεται πλέον ενιαία ποινή φυλάκισης. Τα ισόβια μπορούν πλέον να μην είναι μονόδρομος για το δικαστήριο αν δεν αναγνωριστούν ελαφρυντικά στο δράστη (σε περιπτώσεις βαρέων αδικημάτων όπως ανθρωποκτονίες , απάτη σε βάρος του δημοσίου κλπ) , αλλά να επιβάλλεται διαζευκτικά  φυλάκιση από 15 - 20 έτη. Σε κάθε άλλη περίπτωση η φυλάκιση που απειλείται για τα κακουργήματα κυμαίνεται από 5 - 15 έτη (ενώ μέχρι σήμερα η ανώτατη ήταν 20 χρόνια) και για τα πλημμελήματα κυμαίνεται από 1 μήνα - 5 έτη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.