ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕ «ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΧΟΙΝΙ»

Σε «τεντωμένο» σχοινί το PSI. Η «ενεργοποίηση» της ρήτρας συλλογικής δράσης (των περιβόητων CAC’s) μοιάζει βέβαιη. Στοίχημα αν θα «πληρωθούν» τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) ή όχι.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Χρειάστηκε να γίνει μία μάλλον επεισοδιακή σύσκεψη στα γραφεία της αντιπροεδρίας για να «κλείσει» και το θέμα που προέκυψε για τα δάνεια που χορηγήθηκαν προς ΔΕΚΟ με κρατική εγγύηση και το αν θα ενταχθούν στο PSI ή όχι.

Στην σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και οι εκπρόσωποι των 6 μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, της Εθνικής, της Alpha Bank, της Eurobank, της Πειραιώς, της ATEbank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Αρχικά τα πράγματα έδειχναν ξεκάθαρα, καθώς ο υπουργός Οικονομικών είχε ξεκαθαρίσει ευθύς εξαρχής ότι τα δάνεια προς της ΔΕΚΟ θα «κουρευτούν»: Όμως η απόφαση να μην ισχύσει για αυτά τα δάνεια η ρήτρα συλλογικής δράσης, δηλαδή η «αναγκαστική» ένταξή τους στην περίπτωση που δεν δηλώνονταν εθελοντικά στο πρόγραμμα, «άναψε φωτιές» χωρίζοντας τους τραπεζίτες σε δύο στρατόπεδα.

Η Alpha Bank φέρεται να είχε ζητήσει να μην συμπεριληφθούν στα CACs τα δάνεια προς τον δημόσιο τομέα ύψους 7,9 δις ευρώ, αν και Eurobank, Πειραιώς και Εθνική τάχθηκαν υπέρ.

Δεδομένων των εξελίξεων Βενιζέλος και τραπεζίτες συναντήθηκαν εκτάκτως και πάλι και κατέληξαν τελικά σε συμφωνία: Το «μήλον της έριδος», η Alpha Bank δεσμεύτηκε ότι θα «κουρέψει» οικειοθελώς  δάνεια ύψους 2,2 δισ. ευρώ που έχει χορηγήσει προς κρατικές εταιρίες ΟΣΕ, ΕΑΣ κ.α.

Σήμερα και αύριο συνεδριάζουν εκτάκτως όλα τα ΔΣ των τραπεζών για την εθελοντική συμμετοχή τους στο PSI.

Κάθε ώρα που περνά η ενεργοποίηση των CAC’s δείχνει όλο και πιο πιθανή:  Αν μέχρι την Πέμπτη το βράδυ δεν αλλάξουν τα δεδομένα, τότε οι ρήτρες συλλογικής δράσης θα εφαρμοστούν για όσους κατόχους ελληνικών ομολόγων δεν έχουν δηλώσει μέχρι εκείνη την στιγμή συμμετοχή. Πληροφορίες ανέφεραν ότι εθελοντική συμμετοχή έχουν δηλώσει στο πρόγραμμα απομείωσης του χρέους το σχεδόν 76% των κατόχων ομολόγων σε ελληνικό δίκαιο, δηλαδή ομόλογα αξίας 136 δισ. ευρώ σε σύνολο 177,4 δισ.

Εδώ το «στοίχημα» είναι η αντίδραση του ISDA του φορέα που θα κρίνει εάν πρόκειται και «πιστωτικό γεγονός» και κατ΄ επέκταση θα αποφασίσει την «πληρωμή» ή όχι των CDS.

Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν πως εάν η συμμετοχή αγγίξει το 85%, η ISDA θα «βάλει πλάτη» ώστε να μην θεωρηθεί η ενεργοποίηση των CAC’s πιστωτικό γεγονός.

Η ελληνική πλευρά πάντως «πιέζει» τους κατόχους ελληνικών ομολόγων με κάθε μέσο να αποδεχτούν το πρόγραμμα: Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρου Χριστοδούλου ενώπιον της Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών: «Το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδος δεν προβλέπει διαθεσιμότητα κεφαλαίων για την πραγματοποίηση πληρωμών σε πιστωτές που θα αρνηθούν να συμμετάσχουν στο PSI», τόνισε. Υπογράμμισε ακόμη ότι αν δεν πετύχει το PSI θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους με διαφορετικούς, προφανώς δυσμενέστερους όρους.

Τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους αποφάσισαν τα Διοικητικά Συμβούλια επτά ασφαλιστικών Ταμείων και της ΑΕΔΑΚ.  Πέντε Ταμεία δεν αποδέχθηκαν το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν. Τα Διοικητικά Συμβούλια δύο Ταμείων συνεχίζουν και σήμερα τις συνεδριάσεις τους, οπότε και θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις. Πρόκειται για τις διοικήσεις του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ).

Τα ομόλογα που κατέχουν στα σύνολό τους τα ασφαλιστικά ταμεία είναι αξίας περίπου 6,4 δισ. ευρώ.

Δείτε επίσης : ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΤΑΚΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.