ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΤΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ

Αντισυνταγματικός ζητούν να κριθεί ο νόμος για τα Πανεπιστήμια, 24 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Σήμερα στην Ολομέλεια του ΣτΕ η συζήτηση.

Ομαδικά πυρά κατά του νέου νόμου για τα πανεπιστήμια έχουν εξαπολύσει για πρώτη φορά  στην ιστορία της πανεπιστημιακής κοινότητας και τα  24 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) , όπως και οι εκπρόσωποι όλων των πρυτανικών αρχών. Η προσφυγή τους  αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στην Ολομέλεια του  Συμβουλίου  της Επικρατείας (ΣτΕ) διεκδικώντας να κριθεί ο επίμαχος νόμος αντισυνταγματικός. Τις ενστάσεις των πανεπιστημιακών συγκεντρώνουν οι διατάξεις του νόμου με τις οποίες καθορίζεται η εφαρμογή του συστήματος ταξινομικής ψήφου κατά τη διαδικασία εκλογής καθηγητών - εσωτερικών μελών του συμβουλίου του κάθε ΑΕΙ.

Ωστόσο, παρέμβαση υπέρ της συνταγματικότητας του  νόμου για τα ΑΕΙ έχουν κάνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας έξι καθηγητές της νομικής (οι κ.κ Νίκος  Αλιβιζάτος, Γιάννης Δρόσος, Γιάννης  Τασόπουλος, Σταύρος Τσακυράκης, Αντώνης  Μανιτάκης και   Μιχάλης Σταθόπουλος).

Οι «6» παρενέβησαν στο ανώτατο δικαστήριο υπέρ του κύρους των υπουργικών αποφάσεων που εξεδόθησαν κατ' εφαρμογήν του νέου νόμου πλαισίου για τα ΑΕΙ και κατά των οποίων έχουν προσφύγει με αίτηση ακυρώσεως 24 ΑΕΙ και 41 μέλη των πρυτανικών συμβουλίων τους. Τονίζουν μάλιστα  πως η ρύθμιση για το νέο τρόπο διοίκησης των ΑΕΙ δεν αντίκειται προς την αρχή της «πλήρους αυτοδιοίκησης», αφού το Σύνταγμα δεν επιβάλλει συγκεκριμένο τρόπο ανάδειξης των πανεπιστημιακών οργάνων.

Από την πλευρά τους  στην προσφυγή τους οι εκπρόσωποι των πρυτανικών αρχών εξ ονόματι και των 24 ΑΕΙ   ζητούν από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου  να ακυρωθούν ως αντίθετες με το  άρθρο 16 του Συντάγματος  οι αποφάσεις της Υπουργού Παιδείας με τις οποίες καθορίζεται :

*η εφαρμογή του συστήματος  ταξινομικής ψήφου  κατά τη διαδικασία εκλογής καθηγητών -εσωτερικών μελών  του συμβουλίου κάθε ΑΕΙ.

*η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη  των εσωτερικών μελών του συμβουλίου κάθε ΑΕΙ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.