ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΤΑΚΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

Στον αέρα η ΕΚΤ, ανάγκη άμεσης στήριξης Ιταλίας – Ισπανίας – Πορτογαλίας και ζημίες που μπορούν να ξεπεράσουν το 1 τρισ. ευρώ βλέπει το IIF σε περίπτωση άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Βόμβα στα θεμέλια της ευρωζώνης θα πυροδοτούσε ενδεχόμενη άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας. Σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση του International Institute of Finance (IIF), μια ελληνική χρεοκοπία θα τίναζε στον αέρα της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) καθώς η έκθεσή της στην Ελλάδα (ομόλογα και χρηματοδότηση ελληνικών τραπεζών) φτάνει τα 177 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε ποσοστό άνω του 200% των συνολικών της κεφαλαίων.

Παράλληλα το IIF εκτιμά ότι σε περίπτωση άτακτης χρεοκοπίας η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να παραμείνει στην ευρωζώνη. «Οι ελληνικές αρχές δεν θα έχουν επιλογές εκτός του να αποκτήσουν και πάλι τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής προχωρώντας στην έξοδο της χώρας από το ευρώ και την υιοθέτηση νέου εθνικού νομίσματος» τονίζεται στην ανάλυση.

Επιπλέον μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα δημιουργούσε για στήριξη της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Τόσο η Ιρλανδία όσο και η Πορτογαλία θα χρειάζονταν μεγαλύτερη εξωτερική βοήθεια, η οποία θα κόστιζε 380 δισ. ευρώ για μια περίοδο πέντε ετών. Θα απαιτείτο, επίσης, «σημαντική στήριξη στην Ισπανία και την Ιταλία για να σταματήσει εκεί το ντόμινο, η οποία θα στοίχιζε επιπλέον 350 δισ. ευρώ. Τέλος, η έκθεση αναφέρει ότι θα χρειαζόταν μαζική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για την οποία θα χρειάζονταν τουλάχιστον 160 δισ. ευρώ.

«Υπάρχουν μερικές πολύ σημαντικές επιπτώσεις που θα προέκυπταν από μία άτακτη αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους της Ελλάδας. Είναι δύσκολο να υπολογισθούν με κάποιο βαθμό ακρίβειας όλες οι ενδεχόμενες ζημιές, αν και είναι δύσκολο να μην ξεπεράσουν το 1 τρις. ευρώ» υπογραμμίζεται στην ανάλυση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.