ΚΟΣΜΟΣ

«ΣΤΗΜΕΝΕΣ» ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ;

Ατασθαλίες στην καταμέτρηση των ψήφων, αλλά και προεκλογική εκστρατεία υπέρ του Πούτιν, διαπιστώνουν σήμερα (5/3) οι διεθνείς παρατηρητές.

Οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία σημαδεύθηκαν από σημαντικές ατασθαλίες κατά την καταμέτρηση των ψήφων, έπειτα από μία προεκλογική εκστρατεία η οποία σαφώς ευνόησε τον πρωθυπουργό, αναφέρεται στη έκθεση των διεθνών παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που δόθηκε προ ολίγου στη δημοσιότητα στη Μόσχα.

«Η εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας επιδεινώθηκε σαφώς κατά την καταμέτρηση των ψήφων και αξιολογείται αρνητικά (από τους διεθνείς παρατηρητές) στο εν τρίτον περίπου των εκλογικών τμημάτων εξαιτίας ατασθαλιών στη διαδικασία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αποστολής.

«Αν και οι υποψήφιοι των προεδρικών εκλογών ήταν σε θέση να πραγματοποιήσουν απρόσκοπτα προεκλογική εκστρατεία, οι συνθήκες ευνοούσαν σαφώς έναν υποψήφιο, τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν... Αυτή η εκλογική διαδικασία έδειξε ότι υπάρχει ένας ξεκάθαρος νικητής με απόλυτη πλειοψηφία, προς αποφυγήν ενός δεύτερου γύρου. Ωστόσο, η επιλογή των ψηφοφόρων ήταν περιορισμένη, ο προεκλογικός ανταγωνισμός δεν ήταν ισότιμος και έλειπε ένας ανεξάρτητος διαιτητής», καταγγέλλεται στην ανακοίνωση, σε μία αναφορά στον ρόλο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

«Δεν υπήρξε πραγματικός ανταγωνισμός και η κατάχρηση των κυβερνητικών μέσων διασφάλισε ότι το αποτέλεσμα δεν θα διακυβευθεί», αναφέρει ο Τόνι Πίκουλα, μέλος της αποστολής των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. «Το χαρακτηριστικό των εκλογών είναι ότι το αποτέλεσμα πρέπει να μην είναι βέβαιο. Αυτό δεν ίσχυσε στη Ρωσία», πρόσθεσε.

Η ομάδα των παρατηρητών του ΟΑΣΕ και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ζητεί επίσης τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για τις καταγγελίες περί ατασθαλιών στην εκλογική διαδικασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.