ΕΛΛΑΔΑ

ΣΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΕΡΓΟΙ

Το πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ «Αυτοδιοίκηση - Κοινωνική Συνοχή - Ισόρροπη Ανάπτυξη»  δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί στη πράξη καθώς αναμένεται να υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ). Προβλήματα και στο πρόγραμμα αυτεπιστασίας. 

Σύγχυση και εκνευρισμός επικρατεί στην τοπική αυτοδιοίκηση η οποία και αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στη διαδικασία απασχόλησης εργαζομένων μέσω του προγράμματος αυτεπιστασίας. Τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας δεν έχουν ακόμα υπογράψει την Κοινή Απόφαση στην οποία θα προσδιορίζονται οι βασικές λεπτομέρειες για την ενεργοποίηση του προγράμματος το οποίο εκτιμάται ότι θα απασχολήσει περίπου 120.000 ανέργους σε βάθος μιας τριετίας.

Αν και οι διατάξεις του νόμου του Ν.4024/2011, (άρθρο 40) προβλέπουν ότι η κάλυψη του κόστους των ημερομισθίων και των ασφαλιστικών εισφορών του έκτακτου προσωπικού για  συγχρηματοδοτούμενα από τον ΟΑΕΔ και τους ΟΤΑ έργα αυτεπιστασίας θα καλυφθεί μέχρι και σε ποσοστό 100% από τον ΟΑΕΔ, αυτό θα πρέπει να επισφραγιστεί με την έκδοση υπουργικής απόφασης και διευκρινιστικής εγκυκλίου του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι δήμοι θα συμμετάσχουν οικονομικά με τη διάθεση  του απαραίτητου τεχνικού εξοπλισμού τους καθώς και την αγορά των αναγκαίων πρώτων υλών για την υλοποίηση του έργου.

Μέχρι την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης οι δήμοι καλούνται να υποβάλλουν τα αιτήματά τους στο υπουργείο Εσωτερικών για τα έργα που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτεπιστασίας, ενώ η προθεσμία δήλωσης συμμετοχής ανέργων στο πρόγραμμα έκλεισε στις 29 Φεβρουαρίου.

Η  Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος ασκεί έντονες πιέσεις προκειμένου τα συναρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση της  ΚΥΑ για την ενεργοποίηση των προγραμμάτων. Όπως υποστηρίζουν η επενδυτική άπνοια των δήμων λόγω των συνεχών και εξαντλητικών περικοπών στις επιχορηγήσεις των δήμων έχει μετατραπεί «σε ασφυξία» για τις τοπικές αγορές εργασίας και τις τοπικές οικονομίες.

 Τι προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο

Σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα πρέπει να εκδοθεί Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Οικονομικών και Εσωτερικών, η οποία θα πρέπει να έχει και τη σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ, «μέρος ή το σύνολο της δαπάνης για την αμοιβή του προσωπικού που προσλαμβάνεται, είναι δυνατόν να καλύπτεται με επιχορήγηση από τον ΟΑΕΔ». Με την ίδια ή παρόμοια απόφαση καταρτίζονται ειδικά συγχρηματοδοτούμενα ή μη προγράμματα απασχόλησης, σύμφωνα με τους όρους των οποίων διενεργείται η επίμαχη επιχορήγηση. Με ανάλογη αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου ο ΟΑΕΔ μπορεί να επιδοτεί μέχρι και το 100% των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων.

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνονται παραπάνω και τις σχετικές διευκρινήσεις που έχουν εκδοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών οι δήμοι εκτός από τα επιδοτούμενα προγράμματα θα μπορούν να προχωρούν στην εκπόνηση και επιπλέον προγραμμάτων αυτεπιστασίας με μια σημαντική προϋπόθεσή στη περίπτωση αυτή. Το κόστος θα το καταβάλλουν εξολοκλήρου οι ίδιοι.

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.